Káva na Islandu

Barista

island0

Island je zemí ság, gejzírů a také velmi drsných přírodních podmínek. Na celých šest měsíců v roce se tento čarokrásný ostrov zahalí do tmy a sněhu a většina z 300 000 obyvatel nemá jinou možnost než zůstat v teple domova ve společnosti knížky, hudby a šálku dobré kávy.

Tento článek byl publikován v magazínu Beverage & Gastro (říjen 2009)

Možná právě nehostinné podnebí je důvodem, proč jsou obyvatelé země půlnočního slunce právem považováni za jeden z nejvíce sečtělých a hudebně nadaných národů. Aby byl zážitek z dobré knihy a hudby kompletní, chybí už právě jen šálek lahodné kávy. A té Islanďané vypijí velmi mnoho. Společně s ostatními severskými státy se obyvatelé Islandu s roční spotřebou 9,4 kg na osobu řadí mezi přední pijáky kávy na světě. O to víc překvapí, že na Islandu budete marně hledat nadnárodní kávové řetězce ve stylu Starbucks, Costa Cafe nebo McCafe (viz např. zajímavý článek na idnes.cz). Jednoduše zde pro ně není místo. Islanďané milují svou kávu a jsou na ni patřičně hrdí. Ekonomická krize a propad islandské koruny samozřejmě také přispěli svou troškou do mlýna.

island2

V ulicích hlavního města Reykjavíku se to jen hemží roztodivnými projekty kaváren, které se obvykle o dlouhých polárních nocích mění v rušné bary, v nichž zábava trvá do pozdních hodin. Správného Islanďana nikdy nepotkáte na ulici bez plastového kávového hrnku v ruce. Nepřekvapí ani skutečnost, že pákový espresso kávovar je stejně nezbytnou součástí každé větší kanceláře jako u nás například kopírovací stroj. I když je kávová kultura na Islandu poměrně mladá (první kavárna Mokka Kaffi byla založena roku 1958), svou vyspělostí v mnohém předčí i ty nejtradičnější kávové velmoci. První espresso kávovar přivezl na Island z Neapole Gudmundur Baldvinsson. Rodinný podnik Mokka Kaffi je i po smrti zakladatele ikonou kávové scény v Reykjavíku. Návštěvník si zde pochutná nejen na skvělé kávě, ale může si prohlédnout aktuální výstavu fotek od místních umělců nebo se jen v klidu ponořit do knížky starých islandských ság.

island6

Role hlavního kávového řetězce se zhostila síť kaváren Kaffitár. I když v mateřštině označuje název „kávovou slzu“, rozhodně ji zde zákazník nad kvalitou kávy neuroní. Špičkové vybavení, perfektně proškolení baristé světové úrovně, útulné prostředí a v neposlední řadě lokálně pražená výběrová káva činí z Kaffitáru perlu mezi velkými kávovými řetězci.

Kaffitar

Kaffitar CoE kava

Za úspěchem nestojí nikdo jiný než legendární trenérka, porotkyně a spoluzakladatelka mistrovství světa baristů Sonja Björk Grant. Výčet všech jejích úspěchů a zásluh by vystačil na celý článek, a proto se spokojíme jen s informací, že tato energetická Islanďanka duší i srdcem je nejen tvůrkyní projektu a tréninkového programu, ale má také na starosti funkci koordinátora SCAE. Aby toho nebylo málo, otevřela si Sonja vlastní školicí středisko, pražírnu a malou kavárnu Kaffismidja Íslands. Pozvání na šálek kávy jsme samozřejmě nemohli odmítnout.

Kaffismidja Íslands

V malých prostorách nedaleko dominanty města, Hallgrimova kostela, se ukrývá malá Mecca kávy. O váženosti majitelky v kávové branži svědčí nesčetné množství trofejí a ocenění ze soutěží. V jedné ze dvou místností se mezi dětským koutkem a degustačním stolem tísní růžově natřená pražička Giesen. Zbylé prostory slouží jako sklad zelené kávy a místo pro sezení. Bližšímu kontaktu s kávou už se zákazníkovi dostat opravdu nemůže. Kaffismidja Íslands má celý zástup stálých zákazníků, kteří se neustále starají o to, aby byla kavárna po celý den naplněná k prasknutí.

Blaa Kannan

Výborná a správně připravená káva však není výsadou pouze hlavního města. Hlavní rival Reykjavíku od fotbalu až po množství termálních koupališť je druhé největší „město“ a centrum severu Akureyri. I zde jsme narazili na kavárnu (Blaá Kannan), která by mohla bez skrupulí jít příkladem většině domácích podniků. Stylový dřevěný interiér, příjemní baristé za kávovarem, kteří rozhodně nedrží tamper v ruce poprvé, lokálně pražená káva, báječné zákusky, pitná voda zdarma, atd. Jednoduše vše na jedničku. Jméno trenéra, který stál za úctyhodnou úrovní podniku, nás vůbec nepřekvapilo.

Nordic Barista Cup

V severských zemích probíhá každoroční soutěž baristů pod názvem Nordic Barista Cup. Tento rok se organizace chopila islandská pobočka SCAE a okruh lidí kolem Soni Grant. Rozhodně se však nejedná o tradiční soutěž v přípravě standardních nápojů. Už z motta soutěže lze vypozorovat, že záměr organizátorů jde hlouběji: „Cílem NBC je vytvořit prostředí pro vzájemné sdílení informací a znalostí o kávě“. NBC je soutěž národních týmů, které jsou ponechány na pospas představivosti pořádající země po dobu jednoho týdne. Skupinové soutěže mají nejrůznější charakter, od sestavování manuálních pražiček kávy hluboko v divočině ostrova, po organizaci kávových prezentací pro veřejnost za použití velmi omezených zdrojů. Když se zrovna týmy nesnaží splnit některý z mnoha zábavných úkolů, jsou na programu semináře, degustace a workshopy, tento rok např. o programu Cup of Excellence, chemických procesech vznikajících při přípravě mléka nebo faktorech ovlivňujících mletí kávy.

foto www.nordicbaristacup.com

foto www.nordicbaristacup.com

Hlavním tématem celého týdne byla jedna z hlavních pěstitelských zemí Latinské Ameriky – Kostarika. Výtěžek z akce byl proto věnován na místní projekt neziskové organizace starající se o handicapované děti – Manos Abiertas („otevřené ruce“). Na závěr akce se vyhlašují nejen vítězné národní týmy (tento rok zvítězili baristé z Dánska, kteří tak získali možnost navštívit farmy v Kostarice), ale také nejlepší káva v soutěži o pražírnu roku (Keňa Tekangu od Tima Wendelboe z Norska). Příští ročník soutěže Nordic Barista Cup se uskuteční v Norsku na začátku září.

Žádné podobné články.