SCAE certifikované baristické kurzy

Barista

S radostí oznamujeme, že od začátku roku 2011 bude doubleshot nabízet kávové a baristické kurzy zaštítěné evropskou asociací výběrové kávy SCAE1. Zájemci z řad profesionálů, ale i amatérů tak budou moci vůbec poprvé v ČR (a v češtině) získat mezinárodně uznávané certifikáty SCAE Barista Level 1 a SCAE Barista Level 2. Od června 2011 se všechny certifikované kurzy stanou součástí nového vzdělávacího systému SCAE Diploma System, který bude oficiálně představen na akci World of Coffee v Maastrichtu.

Co představuje SCAE

SCAE je kávovou asociací (součást ICO) sdružující od roku 1998 přes 1400 členů z více než 70 zemí. Hlavní náplní je šíření povědomí o výběrové kávě a zvyšování její kvality. Tento nelehký úkol se snaží asociace naplňovat skrz síť více než 130 autorizovaných školitelů rozmístěných po celém světě. Dále organizuje společně se SCAA2 každoroční baristické soutěže, semináře, workshopy a výstavy.

Co znamená autorizovaný trenér SCAE (AST)

Školitelé jsou obvykle specialisté na různé kávové obory (jako např. pražení, zelená káva, espresso, filtrovaná káva apod.) a dle toho koncipují své kurzy. Aby mohli získat titul školitele a de facto ambasadora principů SCAE, musí prokázat dostatečnou kvalifikaci a zkušenosti v oboru, projít několikadenním metodologickým školením, srovnávacím (kalibračním) testem a úspěšně splnit nároky na složení zkoušek Barista Level 1 a 2.

Za naším rozhodnutím stát se AST stála především chuť nabídnout ucelený a kvalitní vzdělávací systém v českém jazyce s náplní, která se řídí sylaby a standardy asociace. Veškeré informace a materiály, které účastník během kurzu obdrží, jsou zaštítěné výzkumem a praxí opravdových expertů v oboru. Písemné testy vypracovává zvláštní komise SCAE pro vzdělávání. Získaný certifikát o úspěšném ukončení kurzu je vydán centrálou SCAE ve Velké Británii a má tak mezinárodní prestiž a váhu. Lze jej využít ke snadnému získání práce v oboru kdekoliv na světě.

Jaké budeme nabízet kurzy

Do tohoto roku existovaly pouze tři kurzy s pevně danou strukturou a standardizovanými testy: Gold Cup Standard (filtrovaná káva), Barista Level 1 a Level 2. Baristické tréninky zahrnují školení (v rozsahu 1-3 dní), společně s praktickými a teoretickými testy (v češtině nebo angličtině).

Level 1 je základním kurzem pro začínající ambiciózní baristy, kteří mají alespoň půlroční praxi v oboru a částečně se orientují ve světě kávy. Oproti tomu vyšší stupeň Level 2 je určen velmi pokročilým profesionálům s alespoň roční praxí a detailními znalostmi všech procesů na úrovni farmy, pražírny a kavárny.

Oba tyto kurzy se stanou od června 2011 součástí širšího certifikačního systému SCAE Diploma System, pro jehož úspěšné zakončení je třeba splnit některé z následujících akreditací:

  • Zelená káva – začátečník / pokročilý
  • Cup Tasting / senzorika – začátečník / pokočilý
  • Pražení – začátečník / pokočilý
  • Barista Level 1
  • Barista Level 2
  • Brewmaster (specialista na filtrovanou kávu)

(K získání akreditace není nutná účast na našem kurzu. Pokud si uchazeč myslí, že má dostatečné znalosti, může rovnou složit teoretickou a praktickou zkoušku.)

Aktuální vypsané kurzy

První kurzy zakončené zkouškou Barista Level 1 a Level 2 plánujeme otevřít na začátku roku 2011. Cup Tasting a Brewmaster pak na jaře 2011. Kapacita kurzů bude limitována počtem 10 účastníků. Členové SCAE a naši velkoobchodní zákazníci budou mít 20 % slevu na všechny certifikované kurzy.

Máte-li zájem o podrobnější informace nebo se chcete předběžně zaregistrovat, napište nám email nebo volejte na +420 314 004 550.

O vypsání kurzů budeme informovat na našem blogu a na Facebooku.

  1. Specialty Coffee Association of Europe []
  2. Specialty Coffee Association of America []

Související články:

  1. Barista roku 2010
  2. Jak bylo, jak bude