Jak bylo, jak bude

Barista

Další rok je za námi a tak nastává čas na krátké bilancování, prognózy a předpovědi. Na webu najdete nespočet článků o tom, co je IN a OUT, jak v gastronomické branži (např. Cuketkovy Sci-fi plky), tak i v kávě (viz. oblíbené předpovědi J. Hoffmanna). My se, jak jinak, zaměříme na kávovou kulturu u nás doma …

Co se za poslední rok (resp. pár let) u nás povedlo (s lehkou mírou optimismu)?

  • Konzumenti kávy pomalu začínají chápat, že produkty českých pražíren jsou ve většině případů kvalitnější, čerstvější a chutnější než výrobky dovezené z Itálie, Německa nebo Rakouska.
  • Kávy, nabízené lokálními pražírnami, začínají být více transparentní - název farmy, zpracování a odrůdy již není pouhou hudbou budoucnosti.
  • Polehoučku se v kavárnách prosazují alternativní metody přípravy kávy jako např. French Press nebo Vacuum Pot. Vzrůstá tak obliba neprávem zatracované filtrované kávy v komerčním prostředí.

Co v ČR prozatím vůbec nefunguje?

  • Inovativní koncepty kaváren. I když u nás vznikají zajímavé architektonické kousky (jako např. Café B.Braun), je kavárenská scéna v ČR nudná a plná šedého průměru. Na koncepty „kaváren“ (uvozovky jsou zde na místě) ve stylu londýnské Notes Music Coffee a Present, americké Ride Studio Café nebo maďarské Printa si budeme muset ještě nějakou dobu v Čechách počkat.
  • Kromě pár vlaštovek neexistují podniky, které by standardně nabízely kávy od různých pražíren, ať již českých, nebo zahraničních. Bohužel je investice do vlastního kávovaru a mlýnku pro většinu kavárníků a restauratérů považována za zbytečnou. Vždyť dodavatel je poskytne „zdarma“ a navíc přihodí nějaké ty zástěry, trička, skleničky, rosetky, kapucínky … a mají tak na pár let od kávy pokoj.
  • Správně připravené espresso a cappuccino je v ČR pořád raritou. Bohužel.
  • Neexistující SCAE ČR – mezinárodní organizace, která má za cíl pozdvihovat kávovou kulturu, bohužel v ČR plnila svou úlohu vždy hodně marginálně. Stejně jako v ostatních pobočkách ve světě je třeba najít schopného manažera s již stabilním firemním (rozuměj finančním) zázemím, který by uměl komunikovat jak s národní členskou základnou a sponzory, tak i s anglickým vedením. Primární funkcí této organizace není pořádání soutěží baristů, ale osvěta, vzdělávání laické i odborné veřejnosti a reklama výběrové kávě. Úloha nového koordinátora (pokud jím bude někdo vůbec zvolen) bude navíc stížená negativní pověstí české pobočky v Anglii.

Na co se můžeme v příštím roce těšit?

  • Poměrně výrazné zdražení kávy, které postihne všechny fronty. Newyorská burza „C“ již poněkolikáté překonala historický rekord a termínové kontrakty na rok 2011 dosahují závratných výšek (potažmo se dostávají na hladinu, která je pro kávové producenty konečně ekonomicky schůdná). Nestálost trhu má navíc za následek snížení kvality exportované kávy z pěstitelských zemí, jelikož se farmáři při současných cenách snaží sklidit a zpracovat co největší množství třešní bez ohledu na kvalitu. Klimatické změny, které mají za následek velké výkyvy ve velikosti sklizní, společně s uměle stlačenými cenami během posledních let, slibují nadále růst cen na burze. Více v článku o ekonomice kávy (pdf).
  • Čím dál tím víc baristů propadá technice latte art. Možná se budete divit, až příště dostanete v kavárně cappuccino s povedeným tulipánem nebo rosettou.
  • První mistrovství světa baristů v pěstitelské zemi! Konečně … Bogota bude hostit WBC od 2.-5. června 2011.
  • Snad více různých kávových akcí v ČR. Latte art džemy, degustace, baristické soutěže, cup tastingy …

Zapomněli jsme na něco? Myslíte si, že se kávová kultura v ČR ubírá tím správným směrem? Jaký je podle vás největší trend? Těšíme se na komentáře …

Žádné podobné články.