Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Čaj z kávových květů
2. 12. 2020

Čaj z kávových květů

O tom, že zrnková káva je praženou peckou ovocného keře, už jste nejen od nás slyšeli mnohokrát. Napadlo vás ale, zda se dá konzumovat i zbytek kávovníku?

Sdílejte

Návod na přípravu

Pro nálev plné chuti zalijte 5 g sušených kávových květů 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat 6 minut a slijte. Je možné připravit i druhý nálev lehčí chuti. Louhujte přibližně 4 minuty.

Omamná vůně

Kávové květy jsou pro nás v současné době relativně nové využití kávovníku. Pokud jste někdy měli to štěstí a ocitli se v blízkosti kávových farem po sklizni, možná jste zažili tu omamnou vůni právě znovu kvetoucích kávovníků. Květ kávovníků má tvar drobné bílé hvězdičky a byl mimo jiné předlohou pro legendární vzor kabelek Louis Vouitton. Kávovník v plném květu voní po jasmínu a medu a aroma, které se okolo plantáží line, může člověku pěkně zamotat hlavu.

Není to tak dávno, kdy někoho napadlo květy sklidit, usušit a připravit z nich nálev. Před několika lety jsme na světových baristických soutěžích byli často svědky míchání čaje z kávových květů s espressem. Tento nápoj je ale sám o sobě tak delikátní a jemný, že si zaslouží veškerý prostor nezastíněný dalšími chutěmi.

Kávový "čaj" obsahuje určité množství kofeinu, protože rostlina se tak chrání proti napadení hmyzem. Překvapivé tady ale je, že včely naopak k opylování kofeinem láká. Pít tento čaj jen pro povzbudivé účinky ale nejspíš nebude úplně výhodné. Nejlépe si ho vychutnáte samotný, oceníte tak jeho nasládlou jasmínovou chuť. Pokud byste chtěli experimentovat, zkuste květy namočit do studené vody alespoň na 8 hodin a pít pak nápoj vychlazený. Za tepla nebo za studena - vždy použijte filtrovanou vodu, v tvrdé vodě z kohoutku by se chuť mohla úplně ztratit.

Dárek pro předplatitele

My jsme letos nadělili našim předplatitelům jako vánoční dárek květy kávovníku geisha z bolivijské farmy Los Rodriguez. Rádi byste také dostávali kávu každý měsíc až do vaší schránky? Staňte se členy našeho klubu předplatitelů. Každou první středu v měsíci odesíláme čerstvou kávu. Někdy je to káva z naší standardní nabídky, jindy zrnka exkluzivně zakoupená jen pro naše předplatitele. A navrch vánoční překvapení.

Líbí se vám to? Dostávejte newsletter

Měníme se a s tím i naše obaly

Měníme se a s tím i naše obaly

Přišli jste na náš e-shop a museli zkontrolovat, že jste na správné adrese? Viděli jste neznámé sáčky kávy, a přitom na nich bylo naše logo? Změnili jsme totiž způsob, jakým prezentujeme naše kávy, aby byl pro zákazníky jednoduchý, přehledný a univerzální. Tak si ho pojďme představit.

Přečtěte si více
Ohlédnutí za rokem 2023

Ohlédnutí za rokem 2023

Během ledna jsme se ohlédli za rokem 2023. Nejdříve nám to nepřišlo, ale v uplynulém roce se toho stalo opravdu hodně. A rádi bychom se o to s vámi podělili a trochu i pochlubili.

Přečtěte si více