Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Rodina Abayneh

V Etiopii je stále těžké navázat pevná a dlouhodobá partnerství. Jsme rádi, že se nám to povedlo právě s rodinou Abayneh.

Farma: Foge a Haru
Lokalita: Yirgacheffe, Etiopie (mapa)
Odrůdy: 74112 (vysoko horská odrůda) a 1377 (vysazená v roce 1974)
Rozloha: 85 ha
Nadmořská výška: 1800 m n.m.
Sklizeň: listopad - únor
Certifikace: organická farma
Jak dlouho kávu nakupujeme: od roku 2019

O producentovi

Rodina Abayneh je v místní komunitě jednou z vedoucích rodin a mimo podnikání – vlastní ve městě Yirgacheffe hotel, restauraci, čerpací stanici a autoservis, se taky angažuje v lokální politice, což není úplně jednoduchý úkol na místě kde žije 54 různých etnicit a mluví se asi dvacítkou rozličných jazyků. Celkově je v Etiopii kolem osmdesáti různých etnických skupin, co často způsobuje lokální nepokoje vedoucí k vypalování farem a zpracovatelských stanic.

Poslechněte si náš podcast o farmě Foge

Foge

Samotná farma má stěží vyslovitelný název Wedeykejima. Nachází se nedaleko vesnice Foge ve východní části regionu Yirgacheffe, nedaleko jezera Abaya. Rozprostírá se na 85 hektarech v nadmořské výšce 1800 m n.m. Farmu založila v roce 2010 rodinná společnost Kanketi, která spravuje celkem 6 zpracovatelských závodů. V překladu znamená slovo Kanketi “Pro Vás“.

Pro rodinu Abayneh farmu Foge spravuje pan Hagi Elemo, který v obchodě s kávou pracuje více než 40 let. Na farmě pěstuje dvě původní odrůdy kávovníku pod kódovým označením 74112 (vysoko horská odrůda) a 1377 (vysazená v roce 1974). Jelikož se Foge nachází v poměrně odlehlé oblasti, není zde příliš velká konkurence mezi zpracovatelskými závody ve výkupu třešní. Výkupní cena tak může být stabilní.

Z celkové rozlohy 85 hektarů bylo 55 vysazeno v roce 2017. Zbylých 30 hektarů jsou kávovníky, které byly odkoupeny od původních vlastníku a jsou starší než třicet let. Mimo své kávy Kanketi vykupuje a zpracovává třešně od dalších 418 farmářů z okolí.

Foge je certifikovanou organickou farmou, což znamená, že je zde nutné dodržovat podmínky ekologického zemědělství. Na farmě si vyrábí vlastní organický kompost, k dispozici je umělá retenční nádrž pro potřeby zavlažování, většina kávovníků roste v zákrytu stromů, mezi kávovníky jsou vysázeny banány, fazole a hrách. Na farmě se také produkuje vlastní bio med ze včelstev, které žijí přímo na farmě a opylují květy kávovníku.

O zpracování

Káva je zde kvůli absenci vody zpracovaná výhradně suchou metodou. Kávové třešně jsou rozprostřeny na africké postele, kde se na slunci suší po dobu 15-25 dní. Následně jsou převezeny do zpracovatelského závodu v Addis Abeba a před exportem vyloupány a protříděny. Celý zpracovatelský závod a sklady jsou oragnicky certifikované. Rodina Abayneh doufá, že se jí podaří získat povolení na stavbu svého vlastního dry millu a bude tak kompletně zpracovávat kávu v Yirgacheffe.

Haru

Zpracovatelský závod Haru se také nachází v regionu Yirgacheffe, jen pár kilometrů cesty od farmy Foge. Byl založen v roce 2012 společností Kanketi rodiny Abayneh, která spravuje ještě dalších 5 zpracovatelských závodů. Na kvalitu zpracování kávy napříč závody dohlíží pan Hailu Biratu. Třešně, které se zde zpracovávají, pochází ze 407 rodinných farem. Jelikož na Foge není přístup k vodě, tak třešně které jsou určeny ke zpracování promytou metodou putují na tuto promývací stanici.

O zpracování

Třešně jsou farmáři vytříděny ještě na farmách a posléze doručeny na zpracovatelský závod. Tam jsou zrna nejprve vyloupána na diskových loupačkách a prvotně roztříděna dle hustoty. Poté putují do fermentačních nádrží, kde v závislosti na teplotě stráví 36-72 hodin. Následuje tradiční promytí ve vodním kanále, kde zároveň probíhá i kvalitativní třídění dle hustoty. Káva nižší kvality má nižší hustotu a přeplave hrazení ve vodním kanále. Nakonec tak zbude ten nejkvalitnější lot, který je ještě na 6-12 hodin namočen do studené vody, aby se ustálily veškeré procesy v zrnu. Pak káva putuje na vyvýšené africké postele, kde se suší po dobu 12-15 dnů. Zpracování probíhá pod dozorem zkušeného manažera závodu Gabayo Makunina. Na Haru je 200 sušících postelí a zpracují kolem 2 milionů kg třešní za sezónu.

Třídění a export

Po usušení se káva zabalí do pytlů a uskladní v místním skladu, kde zůstává po dobu 1-2 měsíců. To pomáhá ustálení vlhkosti kávy v pergamenové slupce. Poté je káva zaregistrována v místním kontrolním bodě Etiopské komoditní burzy a převezena do zpracovatelského závodu v Addis Abeba. Před exportem je vyloupána z pergamenu a finálně protříděna. Celý zpracovatelský závod a sklady jsou organicky certifikované.

Chcete ochutnat kávu od rodiny Abayneh?

Etiopie Haru

Etiopie Haru

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
390 Kč
Není skladem