Náš vztah k přírodě

Eco-roasting

Ekologické pražení

Při volbě pražičky byl jedním z našich hlavních požadavků ekologický a energeticky úsporný provoz. Velkým paradoxem zůstává, že v současné době nano technologií stále 99 % velkých pražíren používá pro čištění zplodin extrémně neekonomické spalovače (tzv. afterburner), které dokáží spálit až třikrát více plynu než samotná pražička. O množství CO2 ani nemluvě. Výjimkou nejsou ani pražírny, které nepoužívají čištění žádné.

Po mnoha diskuzích s pražiči a výrobci po celém světě, jsme se rozhodli jít cestou nové technologie, která i když je běžně používána v jiných odvětvích, v kávovém světě prozatím zůstává ve stádiu experimentu. Naši pražičku Probat UG 22 německé produkce jsme dovybavili sérií elektrostatických filtrů, které díky vysokému napětí čistí vzduch odcházející z bubnu pražičky od částic vznikajících spalováním s účinností vyšší než 90 %. Navíc jsme toto zařízení doplnili o sofistikovaný ozonový generátor, který vstřikuje do vzduchových trubek ozon a eliminuje tak specifické aroma pražené kávy.

Tento systém nám ve výsledku dopomohl k výraznému snížení spotřeby plynu, emisí ve formě VOC, NOx, SO2, CO2 (až o 60 kg / tunu upražené kávy) a především k eliminaci nepříjemného odóru a kouře z komínu.

Odpady

Zpracování odpadů

Během pražení zelené kávy a přípravy pražené kávy dochází ke vzniku poměrně výrazného množství odpadů s kterými, při troše snahy, lze naložit ekologicky. Nedílnou součástí každé pražičky je tzv. cyklón, který pomáhá oddělovat poslední "stříbrnou" slupku kávového zrnka od horkého vzduchu. Pokud by tyto slupky (v Aj. chaff) skončily ve směsném odpadu, byla by to velká škoda. Z vlastní zkušenosti víme, že se výborně hodí jako podestýlka pro zvířata (např. ustájené koně) nebo jako přísada do kompostu.

Jako každá pražírna kávy obdržíme během roku stovky jutových pytlů. I když je velký trend balit výběrové kávy do vakuovaných plastových pytlů, juta z Asie nadále zůstává nejpoužívanějším materiálem pro přepravu zelených zrn. Jelikož jsou pytle obvykle krásně barevné s různorodými motivy typickými pro daný region, je recyklace více než jednoduchá. Podívejte se na naší kolekci tašek a jiných doplňků Juta Design od textilní návrhářky Zuzany z Rebelia.cz.

Při samotné finální přípravě upražené kávy vzniká velké množství lógru, který většina kaváren vyhazuje do směsného odpadu. Opět ale existuje lepší řešení. Kávový lógr obsahuje spousty minerálů a výborně se tak hodí do kompostu nebo ke hnojení rostlin. Jelikož vyschlý lógr skvěle hoří, dají se z něj při použití správného pojiva vyrábět i např. brikety. Tento nápad realizoval před pár lety vynálezce Rod Sprules a proslavil svůj výrobek Java-Log po celém světě.

Eco processing

Ekologické pěstování a zpracování kávy

Jsme velkými propagátory ekologických metod zpracování kávy, kterými jsou např. "Honey" nebo "Natural" (suchá metoda). Tyto metody se vyznačují nulovou spotřebou vody a velmi nízkými náklady na energie. Navíc kompletně eliminují zplodiny vznikající v sušičkách kávy, které spalují dřevo nebo pergamen ze slupek.

Obě metody jsou založeny na použití tzv. afrických postelí a selektivním sběru. Postele, na kterých se suší pouze zralé kávové třešně, jsou zhotoveny z lokálně dostupných materiálů, jakými je např. bambus. Oproti klasické promyté kávě, kde fermentace probíhá ve vodních nádržích, je prokázaná úspora na jeden pytel zelených zrn (60 kg) až 2000 l vody.

I u promytých káv ale existují nová, ekologická řešení. Na farmě rodiny Hartmann v Panamě se používá na vyloupání třešní novinka z Brazílie, tzv. eco-loupačky, které dokáží díky svému inovovanému systému recyklovat vodu a ušetřit tak celkově až 70 %.