Espresso Tam Dem - léto 2016

Tam Dem Espresso - léto 2016

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
330 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Letní Tam Dem se skládá z čerstvých sklizní z Kostariky (Don Oscar) a Panamy (Finca Hartmann). Jedná se o mikroloty zpracované white honey a promytou metodou, které jsme zakoupili v rámci našeho systému "Káva z rukou farmáře". V chuti převládají tóny čokopiškotů, kakaa a fíků.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Letní Tam Dem je složen z následujících káv:

  • Kostarika Don Oscar - 60 %
  • Panama Finca Hartmann - 40 %

Don Oscar je název malého zpracovatelského závodu v proslulém kostarickém kávovém regionu Tarrazu (mapa). Zakladateli farmy, panu Oscarovi, je letos 79 let a tak se o hladký běh rodinné firmy starají oba synové Alexandro Solis a Horacio. A dělají to velmi dobře! Svou kávu aktuálně prodávají do 19 zemí po celém světě, nyní i včetně ČR. Na 38 ha půdy pěstují v nadmořské výšce do 2000 m n.m. cca 25 tisíc keřů kávovníků odrůdy caturra, villa sarchi, typica a geisha. Roční produkce všech farem činí 81 tun zelené kávy. Během týdne zde pracuje 8 zaměstnanců. V průběhu sklizně (prosinec - březen) pak celkem 90 lidí. Kávové třešně se zpracovávají typickým kostarickým způsobem za použití mechanických ekoloupaček Penagos. Sušení honey metodou zpracovaných káv probíhá po dobu 15-18 dní na afrických postelích.

Mikrolot, který jsme během naší březnové návštěvy vybrali do letního Tam Demu, pochází z farmy Arracaches. Jedná se o odrůdu caturra zpracovanou tzv. white honey metodou. Loupačka třešní je nastavena tak, aby na pergamenu zrnek zůstalo velmi malé množství dužiny (video). V chuti se tato metoda projevuje vyšší sladkostí, při zachování velmi čistého šálku bez známek procesu. Don Oscar do naší espresso směsi přináší sladké tóny žlutého ovoce a svěží aciditu. Fotky z naší návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat. Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Ratibor Hartmann Sr. stále na farmě žije a nadále s hrdostí ukazuje zájemcům svou entomologickou sbírku. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss.

Naše káva pochází z nové sklizně 2016 odrůdy kávovníku caturra a catuaí. Jedná se o promytou metodou zpracovaný mikrolot, který jsme vybrali během naší návštěvy v březnu. V chuti má výrazně čokoládové tóny a plné tělo. Fotky z farmy najdete v galerii na Flickru.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)

Další informace

Farma Kostarika Don Oscar, Panama Finca Hartmann
Země původu Panama, Kostarika
Zpracování kávy Honey
Odrůda kávy Caturra, Yellow Catuai
Certifikace Káva z rukou farmáře
Chuťový profil čokopiškoty, fíky, kakao
Doporučené množství 18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Velikost balení 350 g
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Možná Vás zaujme i následující

Degustační balení

Degustační balení

290 Kč
Dárkový kávový set Francouz

Dárkový kávový set Francouz

2 500 Kč
Technivorm Moccamaster KBGT-741

Technivorm Moccamaster KBGT-741

5 990 Kč
 

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu