Espresso Tam Dem - zima 2015

Tam Dem Espresso - jaro 2016

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
330 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Jarní Tam Dem se skládá z čerstvých sklizní z Etiopie (Duromina) a Guatemaly (Finca La Folie a Finca Potrero). Jedná se o mikroloty zpracované promytou metodou a zakoupené v rámci našeho systému "Káva z rukou farmáře". V chuti převládají tóny broskví, třtinového cukru a pralinek.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Jarní Tam Dem je složen z následujících káv:

  • Etiopie Duromina - 50 %
  • Guatemala Finca La Folie - 25 %
  • Guatemala Finca Potrero - 25 %

Zpracovatelské družstvo Duromina vzniklo teprve v roce 2010 jako společný projekt 113 obyvatel okresu Boto, který se nachází na západě Etiopie, nedaleko města Jimma (mapa). Duromina znamená v jazyce Affan Oromo "vydělat více peněz". To se zakladatelům rozhodně podařilo, jelikož Duromina může být v celé Etiopii považována za příkladový závod, který dokázal během pouhých pár let markantně vylepšit kvalitu své kávy a proslavit se po celém světě.

Duromina je pro nás, společně s kávou ze sousedního závodu Nano Challa, vůbec první etiopskou kávou z čerstvé sklizně v letošní nabídce. Loni nás v chuti nadchla takovým způsobem, že jsme se rozhodli závod letos osobně navštívit a zakoupit dostatečné množství pro použití v Tam Demu. V chuti se vyznačuje hutným, sametovým tělem s tóny zralých broskví a třtinového cukru. Fotky z naší cesty po Etiopii si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Farmy La Folie a Potrero patří mezi ty nejstarší v guatemalském regionu Antigua. O farmy se stará tým agronomů okolo pana Luis Pedro Zelaya, majitele zpracovatelského závodu Bella Vista. Farmy a zpracovatelský závod jsme navštívili v lednu tohoto roku za účelem výběru těch správných mikrolotů do jarního Tam Demu. Samotné umístění farem bylo překvapující, jelikož se nachází přímo v centru města Antigua. Stačí otevřít bránu v jedné z postranních ulic a ocitnete se uprostřed sto let staré kávové farmy. Keře kávovníků Bourbon jsou pečlivě vysázené do pravidelných řádků, prostříhané a pravidelně se obměňují (kvůli výnosu). Kontrast s divoce rostoucí kávou v původním pralese kolem závodu Duromina snad nemůže být větší. Oba mikroloty v chuti splňují všechny naše požadavky na skvělé espresso: sladké tóny zralého ovoce (třešně, broskve), hutné tělo a čistá dochuť.

Fotky z naší návštěvy závodu Bella Vista a okolních farem najdete v galerii na Flickru. Video ze zpracování kávy je na Youtube zde.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)

Další informace

Farma Etiopie Duromina, Guatemala La Folie, Guatemala Potrero
Země původu Guatemala, Etiopie
Zpracování kávy Promytá
Odrůda kávy Bourbon, Etiopské původní
Certifikace Káva z rukou farmáře
Chuťový profil broskve, třtinový cukr, pralinky
Doporučené množství 18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Velikost balení 350 g
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Možná Vás zaujme i následující

Degustační balení

Degustační balení

290 Kč
Dárkový kávový set Francouz

Dárkový kávový set Francouz

2 500 Kč
Technivorm Moccamaster KBGT-741

Technivorm Moccamaster KBGT-741

5 990 Kč
 

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu