Brazil FAF Joao Hamilton Obata

Brazil FAF Joao Hamilton Obata
370 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Výběr ze srpnové sklizně brazilského producenta Joao Hamiltona a jeho bratra Ivana dos Santos z farmy Novo Canaa. Jedná se o raritní odrůdu Obata, která má velmi osobitou chuť i aromatiku. Těšit se můžete na tóny kandovaného ovoce v mléčné čokoládě a kešu ořechy. Obata je velmi jemná a delikátní, hodí se především na přípravu filtrované kávy.

Velikost balení 350 g

Do roku 2006 se bratři Joao a Ivan, farmáři z regionu Caconde (mapa), strikně zabývali pěstováním a zpracováním komoditní kávy v co možná největších objemech. Realita kávového trhu (nízké výkupní ceny a jejich volatilita) a především neudržitelný rozvoj farmy (používání velkého množství syntetických hnojiv) donutily Joao a Ivana změnit filosofii a zaměřit se především na kvalitu produktu a ekologické zemědělství.

Ve spolupráci s Marcosem Croce a jeho synem Felipem z proslulé farmy Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF), zaměřili své úsilí na selektivní sběr zralých třešní, sušení kávy na afrických postelích a především na separaci sklizně dle odrůdy nebo data (tzv. mikroloty).

Výběr z letní sklizně 2014, který máte nyní možnost ochutnat, je zpracovaný suchou metodou z třešní kávovníku odrůdy Obata.

Loňský rok jsme měli možnost zakoupit pouze 60 kg této kávy na soutěž Barista roku. Tento rok již bylo množství o trochu větší, 240 kg. Jedná se tedy o tzv. nanolot, který si v kvalitě a ceně nezadá s těmi nejlepšími aukčními kávami z Cup of Excellence. Odrůda Obata je uměle vyšlechtěný hybrid v laboratořích IAC (Instituto Agronomica de Campinas) z odrůdy Sarchimor. Obata tak získala většinu svého genetického materiálu z Robusty a je odolná vůči kávovníkové rzi a různým škůdcům. Většina podobných hybridů není chuťově příliš zajímavá, spíše naopak. Obata z farmy Joao Hamiltona je ale velkou výjimkou. Jedná se o krásný příklad kvalitně zpracované brazilské kávy s neskutečnou sladkostí a jemností v šálku, která je doplněna o tóny kandovaného ovoce v mléčné čokoládě a kešu ořechy.

S touto kávou se náš barista Ondřej Hurtík umístil na 2. místě v soutěži Barista roku 2015 a získal ocenění za nejlepší espresso soutěže.

S producenty Joao Hamiltonem a Ivanem dos Santos spolupracujeme již čtvrtým rokem. Jejich farmu Sitio Canaa a Novo Canaa jsme měli možnost navštívit v říjnu 2013. Rodiny obou farmářů nás nejen vřele přivítali, ale Joao nám připravil (a sám upražil) i nejlepší kávu, kterou jsme kdy na farmě ochutnali (paradoxně většina producentů pije kávu instantní). Video pražení opravdu stojí za shlédnutí. Fotky z návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměBrazílie
FarmaNovo Canaa
OdrůdaObata
ZpracováníNatural (suchá)
Sklizeňsrpen 2014
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťkandované ovoce v mléčné čokoládě, kešu ořechy
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe