Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Brazílie Ninho da Águia

arašídové máslo, nutella, třešně
Brazílie Ninho da Águia
arašídové máslo, nutella, třešně
390 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Výběr z nové sklizně známého brazilského producenta Claytona Barrossy a jeho farmy Ninho da Águia ("orlí hnízdo"). V chuti se tento mikrolot žluté a červené odrůdy catuaí, zpracované pulped natural metodou, projevuje tóny arašídového másla, nutelly a třešní. Skvělý mikrolot od hlavního průkopníka výběrové kávy v regionu Caparaó.

Návštěva farmy Ninho da Aguia našeho dobrého kamaráda Claytona Barrossy je pro nás každoročním dárkem. Region Caparaó patří k těm nejkrásnějším národním parkům v Brazílii. Ze západní strany spadá do státu Minas Gerais, z východní pak do Espirito Santo (mapa). Podnebí je zde oproti jiným místům, z kterých nakupujeme brazilskou kávu, zcela odlišné. Farmy jsou umístěné na úpatí hory Pico da Bandeira, která je se svými 2892 m třetí nejvyšší v Brazílii. Zdejší klima je vůbec nejchladnější v celé Brazílii. Zimní teploty klesají až k -10°C. Pěstování kávy je tak velmi specifické. Sklizeň je posunuta od srpna až do listopadu. Třešně dozrávají pomaleji a sušení na afrických postelích je kvůli častým dešťům a chladným nocím možné pouze v zákrytu. Často pak trvá až 20-30 dní. Výsledná chuť je oproti ostatním brazilských kávám opravdu unikátní. Kávy mají vyšší aciditu, jsou aromatičtější a živější. Některé loty, které jsme v září s Claytonem ochutnali, byli až etiopsky květinové.

Clayton se dostal k pěstování kávy trochu náhodou. Rodinnou farmu založil před sto lety jeho praděda. Otec Claytona pan Aídes Gomes Monteiro farmu kvůli nízkým cenám a problematickému pěstování kávy v chladném klima v 60. letech opustil a přestěhoval se do Sao Paula, kde následně vychovával svého syna a dvě dcery. Clayton se do regionu Caparaó vrátil v roce 1996, jelikož si myslel, že bude 6 měsíců v roce pracovat na farmě a zbylých 6 měsíců stráví svým milovaným surfováním. Za posledních 20 let toho Clayton již příliš nenasurfoval, ale zato se z něj stal jeden z nejrespektovanějších producentů v regionu. Navíc vyhrál v roce 2014 prestižní cenu za nejlepší brazilskou kávu.

Co dělá z této farmy světový unikát je množství prodané upražené kávy přímo na místě. Clayton se dostal do hledáčku turistů, kteří jsou lační po tom ochutnat "nejlepší" brazilskou kávu. Na své 15 kg pražičce tak Clayton upraží velkou část celé své sklizně. O zbylé loty se pak popere několik světových pražíren, včetně té naší.

Tento mikrolot jsme vybrali během naší podzimní návštěvy (fotky zde). Jedná se o pulped natural metodu (honey), kdy se třešně nejprve vyloupají a následně se suší na afrických postelích společně s dužinou. Ve výsledku je tato káva velmi sladká, hutná, krémová, s tóny arašídového másla, nutelly, a třešní.

Podrobné informace
ZeměBrazílie
FarmaNinho da Águia, Caparaó
OdrůdaArabica Red Catuai, Arabica Yellow Catuai
ZpracováníPulped Natural
Sklizeňpodzim 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťarašídové máslo, nutella, třešně
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot