Brazílie Saude Espresso

marmeláda, nugát, med
Brazílie Saude Espresso
marmeláda, nugát, med
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Mikrolot odrůdy červený catuaí od brazilského producenta Gilcimara Filletiho, který vlastní farmu Saude nedaleko městečka Venda Nova do Imigrante ve státě Espirito Santo. Při přípravě espressa vyniknou sladké tóny nugátu, medu a marmelády z lesního ovoce.

Region kolem městečka Venda Nova do Imigrante (mapa) jsme loni navštívili již podruhé během cesty do národního parku Caparao a následně na mistrovství světa v přípravě kávových koktejlů v Belo Horizonte. Výběrová káva je zde prozatím v plenkách, ale potenciál místních producentů je stejně jako v regionu Caparao obrovský. Tradiční odrůdy, ideální klima a především chuť dělat kvalitní produkt je základním kamenem úspěchu.

Jelikož většina producentů s konceptem výběrové kávy teprve začíná, jsou velikosti jejich lotů poměrně malé. My jsme pro vás vybrali mikrolot odrůdy červený catuaí, zpracovaný pulped natural metodou (obdoba honey metody, které se v Brazílii říká "Cereja Descascada") v listopadu 2018. Třešně se nejprve vyloupou v mechanických loupačkách, ale na zrnkách se ponechá maximální množství dužiny. Sušení probíhá na afrických postelích po dobu 15-20 dní. Někteří producenti používají i foliovníky, i když my preferujeme pomalé sušení na slunci.

Jedním z hlavních problémů v regionu (a de facto v celé Brazílii) je absence sběračů kávy. Neexistují zde námezdní sběrači z řad původních obyvatel jako ve Střední Americe. Sehnat brazilské dělníky je velmi obtížné, jelikož producenti nejsou schopni je adekvátně zaplatit. Průměrná mzda sběrače kávy je cca 50 USD za den. Movitější a větší farmy se tak uchylují k automatickým kombajnům speciálně uzpůsobených na sběr kávy.

Venda Nova má oproti našim kávám z regionu Sao Paulo a Minas Gerais především lehčí tělo. V chuti dominují tóny nugátu, medu a marmelády. Sladké a velmi pitelné espresso pro všechny fanoušky Brazílie.

Fotky z návštěvy regionu a především turisticky úchvatného místa zvaného Pedro Azul (modrý kámen) najdete v galerii na Flickru. Fotky z farmy pana Filletiho pak v samostatné galerii.

Podrobné informace
ZeměBrazílie
FarmaFazenda Saude
OdrůdaArabica Red Catuai
ZpracováníHoney
Sklizeňlistopad 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťmarmeláda, nugát, med
Doporučené množství18 g (kávy) / 42 g (nápoje)
Doporučená teplota93°C
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot