Brazílie Silvia Barretto

červené ovoce, toffee, muscovado
Brazílie Silvia Barretto
červené ovoce, toffee, muscovado
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Výběr odrůdy žlutý catuaí ze srpnové sklizně organické farmy Fazenda Ambiental Fortaleza, která patří paní Silvii Barretto Croce. Suchým způsobem zpracovaná káva má intenzivní tóny toffee a muscovado cukru, doplněné o jemnou aciditu červeného ovoce. Naše první brazilská káva, kterou jsme pro vás vybrali v září přímo na farmě.

S rodinou Croce spolupracujeme od samého počátku doubleshotu. Vůbec poprvé jsme ale zakoupili kávu, která byla vypěstovaná přímo na farmě Fazenda Ambiental Fortaleza. Paní Silvia Barretto farmu zdělila po svých rodičích v roce 2001. Společně se svým manželem Marcosem se rozhodli přestěhovat z USA zpět do Brazílie a pokusit se chátrající farmě znovu vdechnout nový život. Silvia je asi nejzapálenější člověk do ekologického zemědělství, kterého jsme kdy poznali. Na farmě neexistuje jediná plodina či surovina, která by nebyla vypěstovaná dle zásad ekologického zemědělství. Káva, plantány, med, zelenina, víno, mléko atd., vše je zde striktně organické.

Cesta k organickému pěstování kávy však nebyla pro rodinu jednoduchá. Poté, co v roce 2001 Silvia převzala farmu a rozhodla se zbavit veškerých chemických postřiků a hnojiv (tím si také vysloužila posměch většina kávových producentů v okolí), se výnos farmy snížil o 75 %. Trvalo celých 10 let než se kávovníky přizpůsobily a začaly opět plodit dostatek zdravých kávových třešní.

Rodina Croce svou filozofii pěstování kávy neustále rozšiřuje mezi další producenty v okolí, kteří mají otevřenou mysl. V naší nabídce máme (a tento rok tomu nebude jinak) vždy kávy od Joao Hamiltona a jeho bratra Ivana a také od sestry Joaa paní Gertrudes dos Santos a jejího manžela Celsa. Tito drobní producenti z regionu Caconde by už dávno přestali pěstovat kávu, nebýt rodiny Croce. V současné době rodina Croce spolupracuje s několika desítkami farmářů jak ve svém regionu, tak i v regionu Caparaó (např. naše oblíbená káva od Claytona Barrossy - Ninho da Aguia).

Náš mikrolot pochází z kávovníků odrůdy žlutý catuaí a byl sklizen v srpnu loňského roku. Jedná se o suchým způsobem zpracovanou kávu, kdy se čerstvě sebrané třešně rozloží na africké postele na cca 14 dní a následně se nahrnou do tzv. "sopek" na betonové nádvoří, aby došlo k homogenizaci celkové vlhkosti třešní. Po vyloupání se kávová zrnka zabalí do Grainpro a jutových pytlů a naloží do kontejneru.

Tato káva má nádhernou sladkost muscovado cukru, doplněnou o tóny toffee a aciditu červeného ovoce.

Podrobné informace
ZeměBrazílie
FarmaFazenda Ambiental Fortaleza
OdrůdaArabica Yellow Catuai
ZpracováníNatural (suchá)
Sklizeňsrpen 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře, Bio produkt
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťčervené ovoce, toffee, muscovado
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot