Burundi Dusangirijambo
Příjemné překvapení z pro nás málo známého regionu rovníkové Afriky. Burundi, podobně jako Rwanda, se rychle dostává do hledáčku pražíren kvalitních výběrových káv. Dusangirijambo je pouze dva roky starý zpracovatelský závod v oblasti Kayanza na severu země. Bourbon zpracovaný promytou metodou má květinové aroma s tóny ibišku, cukrové vaty, šípků a malin v chuti. Divoká a zároveň jemná káva s fantastickým potenciálem do budoucna.
Obsah balení 350 g
Podobně jako ve Rwandě se o rozvoj kávového obchodu v zemi zasloužili Belgičané, pod jejichž správu Burundi do roku 1962 patřilo. K rozvoji soukromých zpracovatelských závodů došlo až po konci občanské války v roce 2005.
Burundi disponuje ideálním podmínkami pro pěstování a zpracování vysoce kvalitních káv. Většina území se nachází v nadmořské výšce nad 1600 m n.m. Tradiční odrůdou je kvalitní Bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří.
Soukromé družstvo Dusangirijambo vykupuje v současné době třešně od více než 400 malých farmářů. Čerstvě sebrané třešně jsou vyloupány v tzv. "ecopulperech" kolumbijské výroby, které oproti tradičním lisům dokážou recyklovat vodu a zamezit tak přílišnému znečišťování. Třešně se nechávají fermentovat ve vodě přes noc a následně se suší 14-20 dní na afrických postelích.
Výsledný šálek nás překvapil především kombinací květinového aroma (ibišek, šípky) připomínající etiopské kávy z Yirgacheffe a hutnými ovocnými tóny (maliny), které lze najít u káv z Keni. Tato káva je vhodná i na přípravu jednodruhového espressa.
Země | Burundi |
---|---|
Farma | Dusangirijambo - Karinzi Coffee |
Odrůda | Arabica Bourbon |
Zpracování | Promytá |
Sklizeň | srpen 2012 |
Chuť | ibišek, cukrová vata, šípky, maliny |
Balení | 350 g |
Min. trvanlivost | V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu. |
Producent | Ne |
