Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Burundi Mikuba Honey

Burundi Mikuba Honey
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Honey metodou zpracovaná káva odrůdy bourbon od Bena a Kristy Carlson (Long Miles Coffee Project). Kávy z komunity Mikuba jsou v chuti ztělesněním toho nejlepšího, co region Kayanza nabízí. Náš "honey lot" je výrazně sladký a plný, s tóny kandovaného ovoce, perníku a švestek.

Velikost balení 350 g

Projekt Long Miles Coffee je pro nás od minulého roku srdcovou záležitostí. Ben Carlson pochází původně z USA. Do Burundi se přistěhoval se svou manželkou Kristy (její fotky ze života v Burundi stojí za shlédnutí) a vychovává zde i své dvě malé děti. Ben patří v kávové branži k lidem s největším srdcem a také nejoptimističtějším naturelem. I v ty nejhorší možné okamžiky (a že jich není při podnikání v Burundi málo) se nepřestává smát a šířit dobrou náladu. Navíc je to chronický vtipálek. Nezapomeneme, jak nás vysadil v malé vesnici s 200 burundskými franky a úkolem zakoupit, co možná nejvíc oříšků balených v malých plastových sáčcích (viz. obr). Jen si představte to pozdvižení, kdy 4 běloši běhají po vesnici a namísto oříšků se ptají na cibuli, jelikož správný název v jazyce kirundi nám byl schválně pozměněn. Ben aktuálně provozuje dva zpracovatelské závody v provincii Kayanza (mapa) a vykupuje kávové třešně od několika tisíců drobných producentů z okolí (tzv. colline).

V Burundi je každý „kopec“ vlastní geopolitickou jednotkou, která čítá cca 60-140 rodin. Mikuba, Nkonge, Gitwe atd., to jsou názvy kopců, z kterých putují třešně buď přímo do zpracovatelského závodu Heza nebo do některých z výkupních stanic, které jsou umístěny na strategicky přístupných místech, aby se farmáři nemuseli celý den trmácet s několika desítkami kilogramů čerstvě sebraných třešní. Ben je velkým propagátorem mikrolotů (výběrů ze sklizně) a tak jsou veškeré třešně zpracovány, vytříděny a prodány pod názvem kopce, odkud pochází. Káva, kterou již druhým rokem kupujeme, pochází striktně z kopce Mikuba, který se nachází pár kilometrů od závodu Heza. Na fotce s naší / jeho kávou je hlavní představitel komunity Mikuba.

Nejrozšířenější odrůdou je zde tradiční bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří. Proč se tedy většina pražíren kávám z Burundi obloukem vyhýbá? Na vině jsou každoroční problémy s logistikou, které způsobuje všudypřítomná byrokracie (pro export jsou např. potřeba dokumenty napsané na speciálním psacím stroji, který je pouze jediný v zemi). Situaci pak vůbec nepomáhá výskyt tzv. bramborového defektu, který dokáže kávu zcela znehodnotit (poznáte ho podle intenzivní aromatiky nezralých brambor, více o tomto problému si můžete přečíst v magazínu Standart Vol. 4).

V loňském roce jsme se s Benem domluvili na třech různých zpracování káv z kopce Mikuba. Jako první vám představujeme kávu zpracovanou red honey metodou. Při této metodě se loupačka třešní (viz. obr) nastaví tak, aby na zrnkách zbylo max. množství dužiny (cukrů). Následné sušení probíhá standardně na afrických postelích (viz. obr.), ale je velmi důležité zrnka často otáčet. V chuti je káva extrémně sladká a plná. Připomíná nám svými tóny kandované ovoce, perník a švestky.

Fotky z naší loňské návštěvy najdete v galerii na Flickru. Letos se chystáme strávit v Burundi delší dobu. Vyzkoušíme si práci přímo během sklizně a snad se naučíme i pár slovíček v kirundi.

Podrobné informace
ZeměBurundi
FarmaHeza, Mikuba
OdrůdaArabica Bourbon
ZpracováníHoney
Sklizeňčerven 2016
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkandované ovoce, perník, švestky
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe