Burundi Mikuba

malinová limonáda, citrusy, vanilka
Burundi Mikuba
malinová limonáda, citrusy, vanilka
390 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Promytým způsobem zpracovaná káva odrůdy bourbon od Bena a Kristy Carlson z projektu Long Miles Coffee. Kávy z komunity Mikuba jsou v chuti ztělesněním toho nejlepšího, co region Kayanza nabízí. Náš druhý lot tohoto roku je v aroma plný květin a ovoce. V chuti dominují čisté tóny malinové limonády, citrusů a vanilky. Loni jsme měli možnost osobně se podílet na zpracování této kávy v Burundi.

Projekt Long Miles Coffee je pro nás srdcovou záležitostí. Ben Carlson pochází původně z USA. Do Burundi se přistěhoval se svou manželkou Kristy (její fotky ze života v Burundi stojí za shlédnutí) a vychovává zde i své dvě malé děti. Ben patří v kávové branži k lidem s největším srdcem a také nejoptimističtějším naturelem. I v ty nejhorší možné okamžiky (a že jich není při podnikání v Burundi málo) se nepřestává smát a šířit dobrou náladu. Navíc je to chronický vtipálek. Nezapomeneme, jak nás vysadil v malé vesnici s 200 burundskými franky a úkolem zakoupit, co možná nejvíc oříšků balených v malých plastových sáčcích (viz. obr). Jen si představte to pozdvižení, kdy 4 běloši běhají po vesnici a namísto oříšků se ptají na cibuli, jelikož správný název v jazyce kirundi nám byl schválně pozměněn. Takových historek bychom našli desítky. Ben aktuálně provozuje dva zpracovatelské závody v provincii Kayanza (mapa) a vykupuje kávové třešně od několika tisíců drobných producentů z okolí (tzv. colline).

V Burundi je každý „kopec“ vlastní geopolitickou jednotkou, která čítá cca 60-140 rodin. Mikuba, Nkonge, Gitwe atd., to jsou názvy kopců, z kterých putují třešně buď přímo do zpracovatelského závodu Heza nebo do některých z výkupních stanic, které jsou umístěny na strategicky přístupných místech, aby se farmáři nemuseli celý den trmácet s několika desítkami kilogramů čerstvě sebraných třešní. Ben je velkým propagátorem mikrolotů (výběrů ze sklizně) a tak jsou veškeré třešně zpracovány, vytříděny a prodány pod názvem kopce, odkud pochází. Káva, kterou již třetím rokem kupujeme, pochází striktně z kopce Mikuba, který se nachází pár kilometrů od závodu Heza.

Update ze sklizně 2017

Loni v květnu jsme měli možnost jako vůbec první hosti strávit necelý měsíc přímo na této stanici a osobně se podílet na zpracování kávy. Průběh samotné sklizně nebyl vůbec jednoduchý a některé problémy byly pro Evropana vskutku bizarní. Vláda loni zrušila tzv. "collection pointy", což jsou místa výkupu třešní. Farmáři se tak musí trmácet i přes 10 km s kávou na hlavě nebo kolech. Ještě větší problém byl s vodou, které byl obrovský nedostatek. Nejbližší zdroj vody je 3 km daleko. Bohužel nově instalovaná čerpadla nedokázaly vyčerpat vodu do tak velkého převýšení. Na Heze potřebují 40 l paliva a 50 000 l vody denně. Přibližně 50 % dokáží recyklovat. Problémy s dodávkami benzínu do generátorů na provoz loupaček způsobily, že většina káv se musela zpracovat suchou metodou. I přesto se nám podařilo zakoupit jeden promytý microlot, který začneme pražit po vyprodání tohoto "naturalu".

Odrůda a tzv. bramborový defekt

Nejrozšířenější odrůdou je zde tradiční bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří. Proč se tedy většina pražíren kávám z Burundi obloukem vyhýbá? Na vině jsou každoroční problémy s logistikou, které způsobuje všudypřítomná byrokracie (pro export jsou např. potřeba dokumenty napsané na speciálním psacím stroji, který je pouze jediný v zemi). Situaci pak vůbec nepomáhá výskyt tzv. bramborového defektu, který dokáže kávu zcela znehodnotit (poznáte ho podle intenzivní aromatiky nezralých brambor, více o tomto problému si můžete přečíst v magazínu Standart Vol. 4).

Zpracování

Tento lot je zpracovaný promytým způsobem. Při této metodě se čerstvě sebrané třešně nejprve namočí do tanku s vodou, kde se vytřídí tzv. "floaters" - třešně s nízkou hustotou zrn. Následně se vyloupají na tradičních indických loupačkách Mckinnon (viz. fotogalerie), nechají se přes noc fermentovat v betonových nádržích a posléze se přenesou na zastíněné postele, kde stráví 3 dny. Celková doba sušení závisí na počasí a pohybuje se v rozmezí 14-20 dní přímo na slunci. V chuti je káva extrémně sladká a plná. Připomíná nám svými tóny malinovou limonádu, citrusy a vanilkový lusk.

Fotky a videa z našich návštěv najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměBurundi
FarmaHeza, Mikuba
OdrůdaArabica Bourbon
ZpracováníPromytá
Sklizeňčerven 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťmalinová limonáda, citrusy, vanilka
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot