Pro předvánoční nákupy vám nabízíme poštovné zdarma v ČR při zakoupení 2 a více sáčků kávy.  

Colombia Alirio Muñoz

Colombia Alirio Muñoz
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Experimentální lot z farmy Aliria Muñoze hybridní odrůdy Castillo, zpracovaný mléčným kvašením v kontrolovaných podmínkách na farmě La Palma y El Tucan. Atypická aromatika a chuť jahod v jogurtu, perníku a cukrové třtiny dělá z této kávy opravdu netradiční záležitost.

Velikost balení 350 g

Alirio Muñoz je jedním účastníků projektu Neighbors & Crops, který zaštiťuje experimentální farma La Palma y El Tucan v kolumbijském regionu Cundinamarca, nedaleko hlavního města Bogota (mapa).

Tento mikrolot je zajímavý hned dvěma faktory:

Odrůda Castillo

Odrůda Castillo je poměrně mladou hybridní odrůdou, která má hodně blízko k Robustě. Vznikla v laboratořích CENICAFE v roce 2005 křížením tradiční odrůdy Caturra a Hibrido de Timor (Robusta). I přes svůj mladý věk si tato odrůda dokázala získat velmi kontroverzní pověst. Cílem každé kávové asociace je vytvořit odrůdu, která bude rezistentní vůči plísním a škůdcům, bude mít vysoký výnos na hektar, a ideálně v šálku zajímavý chuťový profil. Castillo měla toto vše splňovat, ale razance, kterou kolumbijská asociace producentů kávy FNC (Federación National de Cafeteros) k propagaci použila, hodně lidí z oboru (včetně producentů) zaskočila a vytvořila automatickou averzi. Na kávových akcí můžete stále zahlédnout vtipná trička s nápisem "I love Caturra" a "I hate Castillo".

My jsme donedávna taktéž žili v přesvědčení, že Castillo nemůže chutnat stejně dobře jako tradiční Caturra. Káva, kterou máte nyní možnost ochutnat, toto přesvědčení změnila ...

Mléčná fermentace

Standardní fermentace (kvašení) používaná pro zpracování kávy se vždy odehrává v aerobním prostředí, tzn. ve fermentační nádrži za přístupu kyslíku. Existují různé varianty, které mají vždy podobný průběh. Kvasinky a bakterie pomáhají rozložit dužinu kávového zrnka, která se v poslední fázi promyje a nechá dále sušit.

Naše káva byla ale zpracována za použití jiného typu fermentace. La Palma y El Tucan experimentuje s kontrolovanou fermentací v uzavřeném prostředí bez přístupu kyslíku (viz. obr. v galerii). Podobně jako u piva nebo vína je cílem anaerobní fermentace vyšší koncentrace kyseliny mléčné, která ve výsledku pozitivně ovlivňuje sladkost a hutnost chutí v šálku.

Tato káva nás při prvním ochutnání překvapila velmi podobnými tóny, na které jsme zvyklí u suchým způsobem zpracovaných káv (např. přezrálé jahody). Dochuť je hutná, až krémová.

Podrobné informace
ZeměKolumbie
FarmaEl Paraíso, Cayunda, Cachipay, Cundinamarca
OdrůdaCastillo
ZpracováníPromytá
Sklizeňlistopad 2014
CertifikaceNe
Chuťjahody, perník, cukrová třtina, krémové tělo
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe