Colombia Cerro Azul Geisha

Colombia Cerro Azul Geisha
450 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Není skladem

Odrůda Geisha před několika lety změnila celý svět výběrové kávy. Díky své nezapomenutelné chuti a aroma je považována za nejušlechtilejší kávu současnosti. Mikrolot, který máte možnost ochutnat, pochází z historicky první sklizně kolumbijské farmy Cerro Azul.

Velikost balení: 200 g

Datum posledního pražení: 10. října 2011

Farma Cerro Azul se nachází u městečka Caicedonia v regionu Valle de Cauca na západní straně kolumbijských And. Majitelé farmy, Rigoberto a Luis Eduardo Herrera, společně s manažerem Miguelem Jimenezem, zde pěstují kávu již více než 10 let a zaměřují se především na experimentální, a pro Kolumbii netradiční, odrůdy. Sazenice slavné Geishy (někdy nazývané také Gesha, dle vesnice v Etiopii) přivezli do Kolumbie z panamské farmy La Carleida, která jim taktéž patří.

Při návštěvě Rigoberta a Luise Eduarda v květnu tohoto roku (více v článku na blogu) jsme byli pohoštěni opravdu zajímavým cuppingem. Na stole bylo samozřejmě několik vzorků Geishy z různých částí farmy, ale také odrůdy, které se tak často nevidí: Bourbon Pointu (původní odrůda z ostrova Reunion, o které jsme již psali), Moca, Laurina, Tekisik a spousty dalších. Farma Cerro Azul, společně se sousední La Esperanzou, tak připomíná spíše čajové zahrady než kávovou plantáž.

V současné době začíná pěstovat Geishu v Latinské Americe každý druhý farmář. Je ale zajímavé sledovat, jak obrovský vliv má na chuť měnící se terroir. Většina producentů nabyla dojmu, že stejně jako panamská Hacienda La Esmeralda, která Geishu ve světě proslavila, budou za pár let prodávat své mikroloty za stovky dolarů. Ve většině případů však pokusy pěstovat tuto odrůdu mimo údolí Boquete skončili nezdarem. Geisha je velmi náchylná odrůda, o které se toho stále ví poměrně málo. I samotná rodina Petersonů pokračuje v hledání odpovědí na spousty otázek ohledně ideálního pěstování.

Geisha z farmy Cerro Azul patří rozhodně mezi ty povedenější projekty. I když není v aroma tak extrémní v porovnání s panamskými kávami stejné odrůdy, vyznačuje se naopak velmi pěknou hloubkou, komplexností a vyvážeností chutí. V aroma, které je pro Geishu tak specifické, najdete exotické ovoce, luční kvítí, jasmín, vanilku a mléčnou čokoládu. Tóny ovoce, bergamotu, ale třeba i zeleného čaje pak přecházejí do šálku a naplno se rozvinou až při úplném vychladnutí.

Čím je daná vyšší cena Geishy?

Faktorů, které ovlivňují cenu Geishy, je několik. Jako první je třeba zmínit ojedinělost této odrůdy ve světě. Je to jen pár let, kdy Daniel Peterson objevil na své farmě La Esmeralda keře odrůdy Geisha a rozpoznal jejich obrovský potenciál. Následné internetové aukce a ceny dosahující až 170 dolarů za libru zelené kávy dokázaly změnit celý obchod s výběrovou kávou. V současné době se nacházíme v období, které rádi nazýváme „Geisha boomem“, jelikož většina farmářů začíná vysazovat Geishu, jak smyslů zbavená.

Sběr zralých třešní z keřů Geishy také není úplně standardní. Výnos je oproti ostatním odrůdám extrémně malý a tak si dává většina producentů na selektivním sběru velmi záležet. Geishu z farmy Cerro Azul smějí sbírat pouze ti nejlepší sběrači, kteří nejsou placeni od váhy, ale od hodiny. To je ve světě kávy něco absolutně neslýchaného! Průměrný denní sběr je 27 kg třešní na sběrače, tzn. cca 4 kg usušené a zpracované zelené kávy. Majitel sběrači platí COP 28000, což je ve výsledku cca 60 Kč / kg.

A nakonec to nejdůležitější. V chuti a aroma nemá Geisha ve světě kávy konkurenci. Žádná jiná kávová odrůda nevyhrála tolik degustačních soutěží a nezískala tak vysoká bodová hodnocení. Slepá degustace káv v přítomnosti Geishy nedává moc velký smysl. I úplný laik dokáže tuto odrůdu na stole vždy rozpoznat. Tak je jiná!

Geisha ale není kávou pro všechny. Pokud máte rádi těžké tóny hořké čokolády, typicky kávové chutě a nejste velkými fanoušky šťavnatých a ovocných káv s výraznou aciditou, určitě se porozhlédněte po něčem jiném. Geishu také nedoporučujeme připravovat jako espresso.

Datum posledního pražení: 10. října 2011

Podrobné informace
ZeměKolumbie
FarmaCerro Azul, Valle de Cauca
OdrůdaGesha / Geisha
ZpracováníPromytá
Sklizeň2010/2011
CertifikaceKáva z rukou farmáře, Rainforest Alliance, Utz Certified
Chuťaroma exotického ovoce, lučního kvítí a jasmínu, v chuti sladké tóny zeleného čaje, bergamotu a ovoce
Balení200 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe