Buy 2 or more bags of coffee and get free shipping within the Czech Rep.

Panama Finca Hartmann Geisha Natural

Suchým způsobem zpracovaná legendární odrůda geisha z panamské farmy rodiny Hartmann. Výrazně ovocná, svěží, šťavnatá a komplexní káva, která představuje to nejlepší, co tato farma každoročně vyprodukuje.

Panama Finca Hartmann Geisha Natural

Unavailable
Your price (Incl. VAT)
650 Kč
Out of stock
Details
Panama
Country Panama
Farm Finca Hartmann
Varietal Arabica Geisha
Processing Natural
Crop January 2023

Hartmann's Farm

Finca Hartmann is situated in the heart of Santa Clara (map) region, right on the Costa Rican-Panama border. The farm is partially surrounded by the international park La Amistad and thus serves as a natural sanctuary for more than 300 different bird species.

Coffee with Czech roots

The eldest son of Czech settler and frontiersman Alois Strašil founded the farm in the year 1940. Alois was one of the very first inhabitants and coffee farmers of western Panama. National Geographic magazine even compared him to one of the heroes of the American West, Daniel Boone.

Respect for nature

Finca Hartmann became world famous mostly due to the sustainable farming practices and biodiversity. All coffee is grown in the shade of native trees and plantains that also serve as habitat for numerous bird species. It is no surprise that the Smithsonian Tropical Research Institute performed many scientific tests here.

Geisha

Pokud hledáte opravdu neobyčejnou kávu s osobitým chuťovým charakterem, která se vymyká všem ostatním klasickým odrůdám, ochutnejte panamskou geishu. Tato odrůda má nejen fantastickou chuť, ale i zajímavý příběh. Do Panamy se dostala přes Tanzánii a Kostariku, kde byla v 50. letech 20. st. šlechtěna pro svou vysokou odolnost vůči rzi kávovníkových listů. Její pravý původ zůstává neověřen, ale traduje se, že získala jméno po vesnici Gesha v Etiopii. Až teprve v roce 2004 majitel farmy Hacienda La Esmeralda Daniel Peterson s překvapením zjistil, že podivně vysoké keře s podlouhlými třešněmi vykazují na degustačním stole neobyčejné výsledky. Rodina Petersonů se rozhodla zpracovat třešně kávovníků geisha odděleně od ostatních odrůd a uspořádala vůbec první internetovou aukci kávy. Během následujících několika let dokázala geisha změnit celý svět kávy ...

Processing

This lot was processed naturally in the beginning of 2023. Coffee cherries are picked and harvested when fully riped and then spread on African beds for 4-8 days (to final humidity of 22%, all weather depending). After that the cherries are taken to a special room for a week (please see the picture above). The room is equipped with an industrial compressed air dryer where the cherries get dried till they reach the desired 11.5% of humidity. The great advantage of this room is the fact you can dry a few microlots in one place. The room is very clean and it´s easy to control the whole drying process. Its quite a new and innovative method that has become very popular in Latin America. The farmers use it for their best lots.

What do we like to brew our coffee with?

NextLevel Brewer LVL-10
NextLevel Brewer LVL-10
1 370 Kč
+ To cart
Tricolate
Tricolate
1 400 Kč
+ To cart
Espro Bloom Pour Over
Espro Bloom Pour Over
950 Kč

Would you like to improve your brewing?

Filter Coffee at Home Course

Filter Coffee at Home Course

2 500 Kč
Go to detail

Related items