El Salvador Abel Recinos

El Salvador Abel Recinos
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Promytým způsobem zpracovaná odrůda pacas od salvadorského producenta pana Abela Recinose, s kterým spolupracujeme již čtvrtým rokem. Nenáročná káva se svěžími tóny citrusů, lískových ořechů a kakaa je vhodná na každodenní popíjení.

Velikost balení 350 g

Po třech letech se nám podařilo obnovit spolupráci s rodinou Recinos v regionu Chalatenango. který se nachází na hranicích s Hondurasem (mapa). Po úspěchu programu, jehož jsme byli v roce 2010 součástí (více zde), se situace v tomto malém kávovém regionu poměrně dramaticky změnila. Nákupčí výběrové kávy z celého světa poznali zdejší obrovský potenciál a poptávka po mikrolotech té nejvyšší kvality (především ceněné odrůdy pacamara) výrazně vzrostla. Z toho náležitě profitují zdejší Chelazos, jak se obyvatelům Chalatenanga familiérně říká. A to je velmi dobře.

Když jsme na konci ledna projížděli vesnicí El Tunel, kde většina farmářů bydlí, nestačili jsme se divit. Před 6 lety jsme zde složitě přesvědčovali jednotlivé farmáře o výhodách stavby afrických postelí a učili je, jak zpracovávat třešně "honey" metodou a třídit svou sklizeň do mikrolotů. Příliš mnoho jich nevěřilo, že by se mohl tradiční způsob prodeje kávy změnit (drobní producenti prodávají své třešně výkupním stanicím velkých zpracovatelských závodů za velmi nízké a často fluktuující ceny). Nyní jsme u každého domu viděli desítky postelí plných zářivě žlutého "honey" pergamenu a další postele na každém volném plácku, včetně fotbalového hřiště, ve výstavbě. Při debatě s panem Recinos, jeho bratrancem Freddym (od kterého jsme letos zakoupili dva mikroloty) a ostatními lidmi z El Tunelu, bylo zřejmé, že už mají velmi dobrý přehled o kvalitě svého produktu a odpovídajících výkupních cenách. Jedna z prvních otázek byla, kolik jsme ochotni zaplatit za 90+ bodové mikroloty pacamary. Taková sebedůvěra (90 bodů a víc většinou získávají nejlepší kávy na soutěži Cup of Excellence), společně s velkým nárůstem produkce, jasně ukazuje, že zde obchod s výběrovou kávou vzkvétá.

Jako první kávu z letošní salvadorské sklizně můžete ochutnat odrůdu pacas zpracovanou tradiční promytou metodou na farmě La Puerta de La Hondurita. Abel Recinos používá klasické loupačky poháněné benzinovým motorem a malé betonové fermentační nádrže. Promytý pergamen následně suší na afrických postelích. V chuti má káva příjemnou jemnou pomerančovou aciditu, s tóny citrusů, lískových ořechů a kakaa. Svěží, lehká káva na každodenní popíjení.

Fotky z naší lednové návštěvy si můžete prohlédnout v galerii na Flickru zde.

Podrobné informace
ZeměEl Salvador
FarmaAbel Recinos - Finca La Puerta de La Hondurita - El Tunel
OdrůdaArabica Pacas
ZpracováníPromytá
Sklizeňleden 2016
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
ChuťPomerančová acidita, citrusy, lískové ořechy, kakao
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe