El Salvador Buenos Aires

sušené švestky, hnědý cukr, mléčná čokoláda
El Salvador Buenos Aires
sušené švestky, hnědý cukr, mléčná čokoláda
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Letošní již pátá káva z El Salvadoru od našeho dlouholetého přítele Jorge Pacase, který má na starosti farmu Buenos Aires na severním úpatí sopky Santa Ana v regionu Apaneca-Ilamatepec. Odrůda pacamara byla zpracovaná honey metodou v únoru letošního roku. V šálku má tóny sušených švestek, hnědého cukru a mléčné čokolády. Sladká a nenáročná káva.

Jorge Pacas pochází z jedné z nejznámějších kávových rodin v El Salvadoru. Rodina Pacas začala pěstovat kávu už v 19. stol. Strýc Jorgeho, pan Fernando Alberto Pacas Figueroa, objevil na své farmě San Rafael v roce 1956 novou odrůdu kávovníku, která byla po něm následně pojmenována. Odrůda pacas patří ve Střední Americe mezi ty vůbec nejrozšířenější.

S Jorgem jsme se poprvé setkali během našeho pobytu v El Salvadoru v roce 2010. Strávili jsme s ním spousty dní objížděním drobných farmářů v horách regionu Chalatenango. Během návštěv jsme pomáhali stavět africké postele, brali jsme vzorky pro následnou degustaci, kontrolovali jsme proces sušení a sběru. Jednoduše zkušenosti k nezaplacení.

Nyní má Jorge na starosti kontrolu kvality na tradičním zpracovatelském závodě El Rosario v nepříliš bezpečném regionu El Balsamo a také na farmě Buenos Aires v nejznámějším kávovém regionu země Apaneca-Ilamatepec.

Letos jsme od Jorgeho zakoupili dva malé loty odrůdy typica a pak tři větší loty odrůdy pacamara zpracované různými metodami. Tento lot byl zpracovaný honey metodou v únoru. Třešně byly po sběru okamžitě převezeny do závodu El Rosario, kde Jorge vybudoval systém třípodlažních afrických postelí s různými typy zastínění (viz. foto). Nejprve Jorge nechávám třešně sušit na spodním patře po dobu 5 dní. Následuje sušení v prostředním patře na vlhkost 21-30% po dobu 5-10 dní. Finální vysušení na konečných 10,5% vlhkosti se děje na horním patře postelí.

V chuti má káva příjemně sladké tóny sušených švestek, hnědého cukru a mléčné čokolády. Jedná se o velmi nenáročnou a příjemnou kávu pro každodenní pití.

Fotky z poslední návštěvy Jorgeho najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměEl Salvador
FarmaBuenos Aires
OdrůdaArabica Pacamara
ZpracováníHoney
Sklizeňúnor 2019
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťsušené švestky, hnědý cukr, mléčná čokoláda
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot