Pro předvánoční nákupy vám nabízíme poštovné zdarma při zakoupení 2 a více sáčků kávy.  

El Salvador Fredy Recinos Honey

El Salvador Fredy Recinos Honey
390 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Honey metodou zpracovaná odrůda pacamara od salvadorského producenta pana Fredy Recinose. S rodinou Recinos spolupracujeme již čtvrtým rokem a jejich pacamary patří k našim nejoblíbenějším. Tento mikrolot má v chuti svěží tóny sušených meruněk, pomerančové kůry a máslových sušenek.

Velikost balení 350 g

Po třech letech se nám podařilo obnovit spolupráci s rodinou Recinos v regionu Chalatenango. který se nachází na hranicích s Hondurasem (mapa). Po úspěchu programu, jehož jsme byli v roce 2010 součástí (více zde), se situace v tomto malém kávovém regionu poměrně dramaticky změnila. Nákupčí výběrové kávy z celého světa poznali zdejší obrovský potenciál a poptávka po mikrolotech té nejvyšší kvality (především ceněné odrůdy pacamara) výrazně vzrostla. Z toho náležitě profitují zdejší Chelazos, jak se obyvatelům Chalatenanga familiérně říká. A to je velmi dobře.

Když jsme na konci ledna projížděli vesnicí El Tunel, kde většina farmářů bydlí, nestačili jsme se divit. Před 6 lety jsme zde složitě přesvědčovali jednotlivé farmáře o výhodách stavby afrických postelí a učili je, jak zpracovávat třešně "honey" metodou a třídit svou sklizeň do mikrolotů. Příliš mnoho jich nevěřilo, že by se mohl tradiční způsob prodeje kávy změnit (drobní producenti prodávají své třešně výkupním stanicím velkých zpracovatelských závodů za velmi nízké a často fluktuující ceny). Nyní jsme u každého domu viděli desítky postelí plných zářivě žlutého "honey" pergamenu a další postele na každém volném plácku, včetně fotbalového hřiště, ve výstavbě. Při debatě s panem Abelem Recinos, jeho bratrancem Fredym (od kterého pochází tato káva) a ostatními lidmi z El Tunelu, bylo zřejmé, že už mají velmi dobrý přehled o kvalitě svého produktu a odpovídajících výkupních cenách.

Kávy odrůdy pacamara zpracované honey metodou na farmách rodiny Recinos velmi dobře známe. Obrovská zrna, pokrytá zbytky cukrů po honey zpracování, vyžadují velmi delikátní a přesné dávkování energie v průběhu pražení. Pokud je pražící profil optimální, odmění se káva v šálku svěží chutí meruněk, pomerančové kůry, máslových sušenek a především neuvěřitelnou sladkostí.

Kávu doporučujeme především na přípravu filtrované kávy. S odpovídajícím vybavením a zkušenostmi z ní lze připravit i výborné jednodruhové espresso.

Fotky z naší lednové návštěvy si můžete prohlédnout v galerii na Flickru zde.

Podrobné informace
ZeměEl Salvador
FarmaFredy Recinos - Finca San Andres - El Tunel
OdrůdaPacamara
ZpracováníHoney
Sklizeňleden 2016
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
ChuťSušené meruňky, pomerančová kůra, máslové sušenky
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe