Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Vánoční kávový set

Když dva dělají totéž, není to totéž. To by mohl být podtitul letošní mimořádné vánoční edice našich káv. Vybrali jsme dvě kávy identické odrůdy a zpracování z farem, které se nacházejí na opačných koncích světa. Budou stejné? Nebo nebudou mít nic společného? Netipujte, ochutnejte!
Set obsahuje 2 x 200 g zrnkové kávy.
Doprava je zdarma.

Vánoční kávový set

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
650 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Farma Panama Momoto, Etiopie Chelbessa Danche
Odrůda původní etiopské odrůdy
Zpracování suché
Sklizeň leden 2021
Typ kávy zrnková

Jak chutná terroir

Etiopský závod Chelbessa Danche a panamskou farmu Momoto dělí vzdušnou čarou přes 13000 km. Obě kávy v našem setu jsou si ale velmi podobné v původu, pěstování i zpracování. A tím pádem máte jedinečnou příležitost ochutnat, jak kávu ovlivňuje to, pod jakým nebem a v jaké půdě vyrostla - terroir.
Obě dvě kávy pochází z původních etiopských odrůd kávovníku Arabika. Toto označení se vžilo pro divoce rostoucí odrůdy původem z Etiopie, které nebyly nikdy formálně geneticky identifikovány. Je jich přibližně 10-15 tisíc a dle našeho názoru v sobě skrývají budoucnost výběrové kávy.
Obě kávy byly zpracované suchou metodou v lednu tohoto roku.
V chuti jsou ale úplně jiné a v tom tkví krása výběrové kávy!

Farmu Momoto

vlastní Aliss, sestra Ratibora Hartmanna, společně se svým přítelem Luisem, který pochází z farmářské rodiny z Nikaraguy. Farma se nachází v oblasti Rio Sereno, nedaleko panamsko-kostarické hranice a národního parku La Amistad.
Momoto je španělský název pro čeleď ptáků momotovitých, kteří na farmě hnízdí.

Poslechněte si náš podcast

Chcete se dozvědět víc o samotné farmě?

Finca Momoto
Finca Momoto
Navštivte stránky farmy

Chelbessa Danche

je zpracovatelská stanice v regionu Chelbessa, Yirgacheffe. Samotná stanice leží v nadmořské výšce 2300 m n. m. a nevede k ní cesta vhodná pro automobil, a tak se k ní z nejbližšího města musí jezdit na motocyklech. Danche vykupuje své třešně od 313 farmářů. Každý z těchto malých zemědělců (mimo kávy pěstují i jiné plodiny) hospodaří na cca 1–2 hektarech úrodné půdy. Na jednom hektaru zde průměrně pěstují 1800 – 2400 keřů kávovníku a jejich výnos z jednoho keře je cca 3 kg. Zajímavostí stanice byly jednoznačně fermentační tanky obložené kachličkami dovezenými z USA. To se v Etiopii příliš nevidí.

Chcete vědět víc o rozdílech ve zpracování?

I když byly obě kávy zpracované suchou metodou, pár rozdílů se najde. Standardně se třešně sbírají v maximálním stádiu zralosti a následně se rozprostřou na africké postele po dobu 15-25 dní v závislosti na počasí. Tímto způsobem byla zpracovaná etiopská káva. U panamské kávy bylo letos vůbec poprvé použito nové metody sušení v tzv. bastidora, což je česky sušárna. Luis a Aliss předělali část svého domu na sušárnu kávy, kterou vybavili průmyslovými vysoušeči vzduchu. Mají tak plnou kontrolu na sušícím procesem z hlediska rychlosti zbavení třešní vlhkosti a také finální vlhkosti, při které se sušení přeruší (11,5%).

Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť
Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť
Přečtěte si víc

Hledáte vánoční kávový dárek? Toto jsou letošní bestsellery:

Baratza Virtuoso+
Baratza Virtuoso+
5 700 Kč

Nebo chcete raději darovat zážitek?

Kurz jako dárek
Kurz jako dárek
Nabízíme dárkové poukazy na libovolný termín k okamžitému stažení a vytisknutí na všechny naše kávové kurzy.

Související produkty

S | M | L | XL

Tričko Šálek unisex

500 Kč
Přejít do detailu
sladká a krémová

Start

270 Kč
sladká a krémová

Start 1 kg

873 Kč