Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Etiopie Chelbessa 1 kg

Káva s výraznou květinovou aromatikou a ovocnými tóny ze zpracovatelského závodu Chelbessa Danche. V chuti se naplno projevuje suché zpracování kávy a proslulý terroir Yirgacheffe.

Etiopie Chelbessa 1 kg

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
1 081 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Etiopie
Farma Chelbessa Danche, Yirgacheffe
Odrůda Arabica Etiopské původní
Zpracování Suché
Sklizeň Leden 2021
Spolupráce Káva z rukou farmáře

Kachličkované nádrže

Zpracovatelská stanice Chelbessa Danche byla pro nás během návštěvy velkým překvapením. Jako jediná z několika desítek stanic, které jsme měli možnost vidět, používá na obklad svých fermentačních tanků kachličky dovezené ze Spojených států. Bylo jasné, že na čistotu zpracování tady kladou velký důraz. To ostatně můžete posoudit sami, jelikož čistota chutí v šálku je hlavní devizou této suchým způsobem zpracované kávy.

Komunitní zpracovatelská stanice

Samotná stanice leží v nadmořské výšce 2300 m n. m. a nevede k ní cesta vhodná pro automobil, a tak jsme se z nejbližšího města museli na stanici dostat na motocyklech. Cesta je to skutečně zajímavá, jelikož stoupáte po úpatí kopce po úzkých bahnitých cestičkách mezi kávovníky. Na vrcholu za plechovou bránou se nachází komunitní zpracovatelská stanice, která vykupuje své třešně od 313 farmářů. Každý z těchto malých zemědělců (mimo kávy pěstují i jiné plodiny) hospodaří na cca 1–2 hektarech úrodné půdy. Na jednom hektaru zde průměrně pěstují 1800 – 2400 keřů kávovníku a jejich výnos z jednoho keře je cca 3 kg.

Méně kávy, vyšší cena

V letošním roce (i de facto v předešlých) byla sklizeň kvůli nestabilnímu počasí slabá a mnoho stanic vůbec nevykupovalo třešně, jelikož množství zpracované kávy nebylo ekonomicky rentabilní. Proto se průměrná výkupní cena kávy za jeden kilogram pohybovala až kolem 25 birrů (20 Kč), což je dvojnásobek oproti loňskému roku v této oblasti.

Zpracování

Náš lot byl zpracován suchou metodou v lednu tohoto roku a skládá se ze dvou lokálních odrůd wolisho a kurume. Káva se po sběru rozprostře na africké postele a na slunci se suší 15 – 25 dní. Po usušení se ručně protřídí a zabalí do pytlů. Ty jsou následně na motorce svezeny do města pod kopcem, kde se přeloží na kamiony a putují do zpracovatelského závodu v Addis Abeba k vyloupání, mechanickému a manuálnímu protřídění a zabalení pro export.

Poslechněte si naše povídání o Etiopii

Připravte si tuto kávu na novince Tricolate a mlýnku ODE

Související produkty

sladká a krémová

Start

270 Kč
sladká a krémová

Start 1 kg

873 Kč
ovocná a elegantní

Era

310 Kč