Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Etiopie Danche

Krásně svěží a sladká káva z čerstvé sklizně zpracovatelského závodu Danche, který se nachází v proslulém regionu Chelbessa v Yirgacheffe. Káva má výraznou květinovou aromatiku s tóny tropického ovoce, černého čaje a citrusů.

Etiopie Danche

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
410 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Etiopie
Farma Danche, Worka Chelbessa, Yirgacheffe
Odrůda Arabica wolisho a dega
Zpracování Promyté
Sklizeň Leden 2022
Spolupráce Káva z rukou farmáře

Kachličkované nádrže

Zpracovatelská stanice Chelbessa Danche byla pro nás během návštěvy velkým překvapením. Jako jediná z několika desítek stanic, které jsme měli možnost vidět, používá na obklad svých fermentačních tanků kachličky dovezené ze Spojených států. Bylo jasné, že na čistotu zpracování tady kladou velký důraz. To ostatně můžete posoudit sami, jelikož čistota chutí v šálku je hlavní devizou této promytým způsobem zpracované kávy.

Komunitní zpracovatelská stanice

Samotná stanice leží v nadmořské výšce 2100 m n. m. a nevede k ní cesta vhodná pro automobil, a tak jsme se z nejbližšího města museli na stanici dostat na motocyklech. Cesta je to skutečně zajímavá, jelikož stoupáte po úpatí kopce po úzkých bahnitých cestičkách mezi kávovníky. Na vrcholu za plechovou bránou se nachází komunitní zpracovatelská stanice, která vykupuje své třešně od 400 farmářů. Každý z těchto malých zemědělců (mimo kávy pěstují i jiné plodiny) hospodaří na cca 1–2 hektarech úrodné půdy. Na jednom hektaru zde průměrně pěstují 1800 – 2400 keřů kávovníku a jejich výnos z jednoho keře je cca 3 kg.

Méně kávy, vyšší cena

V letošním roce (i de facto v předešlých) byla sklizeň kvůli nestabilnímu počasí slabá a mnoho stanic vůbec nevykupovalo třešně, jelikož množství zpracované kávy nebylo ekonomicky rentabilní. Proto se průměrná výkupní cena kávy za jeden kilogram pohybovala až kolem 25 birrů (20 Kč), což je dvojnásobek oproti předchozím rokům v této oblasti.

Přečtěte si o naší letošní cestě do Etiopie

Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků
Etiopie plná cuppingu, kultury a fascinujících zvyků
Přečtěte si víc

Zpracování

Náš lot byl zpracován promytou metodou v lednu letošního roku a skládá se ze dvou lokálních odrůd wolisho a dega. Kávové třešně se po sběru zbaví slupky v tradičních Agaarde loupačkách a nechají se po dobu 72 hodin fermentovat v již zmíněných vykachlíčkovaných nádržích. Následně se promyjí, nechají dvě hodiny ve studené vodě a poté rozprostřou na africké postele. Na slunci se suší 15 – 25 dní. Po usušení se ručně protřídí a zabalí do pytlů. Ty jsou následně na motorce svezeny do města pod kopcem, kde se přeloží na kamiony a putují do zpracovatelského závodu v Addis Abeba k vyloupání, mechanickému a manuálnímu protřídění a zabalení pro export.

Poslechněte si naše povídání o Etiopii

Chcete ochutnat etiopskou kávu na espresso?

Etiopie Chelbessa Espresso
Etiopie Chelbessa Espresso
370 Kč

Související produkty

sladká a krémová

Brazílie Valdir a Daniela 1 kg

1 080 Kč

Napěňovač mléka NanoFoamer V2

1 260 Kč
ovocná a elegantní

Burundi Mikuba 1 kg

1 180 Kč
šťavnatá a exotická

Bolívie Kusillo 1 kg

1 568 Kč