Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Keňa Ndumberi

Mikrolot perlové kávy z tradiční zpracovatelské stanice Ndumberi, která se nachází v regionu Kiambu nedaleko hlavního města Nairobi. Sladká a šťavnatá káva s tóny malin, citrusů a sladkostí javorovného sirupu, která rozhodně nadchne všechny milovníky keňských káv.

Keňa Ndumberi

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
430 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Keňa
Farma Ndumberi, Kiambu
Odrůda Arabica SL28 / SL34
Zpracování Promyté
Sklizeň Leden 2021

Ndumberi Farmers Cooperative Society

Zpracovatelský závod Ndumberi se nachází na úpatí pohoří Aberdare nedaleko hlavního města Nairobi. Družstvo vzniklo již v roce 1961 a nyní sdružuje více jak 3000 malých pěstitelů kávy. Je certifikováno pod 4C, UTZ, FairTrade a Rainforest Alliance. Zralé třešně jsou zpracovány tradiční promytou metodou. Fermentace třešní trvá oproti jiným pěstitelským zemím až 72 hodin.

Perlová káva

Označení perlová káva (peaberry, PB) v názvu kávy značí výběr pouze "perlových zrn". Jedná se de facto o defekt, kdy se v kávové třešni neurodí dvě zrnka, ale pouze jedno. Svým drobným, zakulaceným tvarem připomínají perly, z čehož je odvozen i český název. Většina zpracovatelských závodů tyto drobná zrnka v průběhu sklizně třídí (cca 5% sklizně) a poté prodá za prémiovou cenu.
Perlová káva není sama o sobě kvalitnější než standardní zrna (v Keni se označují dle velikosti AA, AB, PB atd.), ale jejich zakulacený tvar přispívá k jednodušší penetraci energie do zrna při pražení a tím pádem jsou většinou perlové kávy lépe "rozvinuty" a v šálku se projevují vyšší sladkostí.

Odrůdy

Tak, jak je v celé Keni běžné, i Ndumberi vykupuje třešně od producentů, kteří pěstují mix odrůd kávovníku od starých keřů SL 28 / SL 34 až po "moderní" a rezistentní (především vůči škůdcům a rzi kávovníkových listů) Batian a Ruiru 11. Tyto odrůdy mají vyšší výnos na hektar oproti tradičním SL, a proto získávají čím dál tím víc na popularitě. Poměr mezi těmito odrůdami je na každé farmě různý.

Poslechněte si náš podcast o keňské kávě

Zpracování

Hlavní sklizeň trvá od října do ledna, vedlejší pak od března do dubna. Pro zpracování kávy se používá tradiční promytá metoda. Čerstvě sebrané třešně jsou zbaveny slupky v diskových loupačkách (viz. foto níže), následuje suchá fermentace v betonových nádržích (většinou přes noc, 12-72 hodin), promytí a ponechání třešní ve studené vodě před samotným rozprostřením na africké postele. Sušení trvá dle počasí 7-15 dní.

Jak si nejlépe připravit keňské kávy na filtru?

Tricolate
Tricolate
1 400 Kč
+ Do košíku
Espro Bloom Pour Over
Espro Bloom Pour Over
950 Kč

Související produkty

sladká a krémová

Brazílie Valdir a Daniela 1 kg

1 080 Kč

Napěňovač mléka NanoFoamer V2

1 260 Kč
ovocná a elegantní

Burundi Mikuba 1 kg

1 180 Kč
šťavnatá a exotická

Bolívie Kusillo 1 kg

1 568 Kč