Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Panama Emporium Pacamara

Přímočará a dominantní káva z nové sklizně raritní odrůdy pacamara, která si na nic nehraje a ukáže vám své kvality ihned po namletí. Aroma a chuť tropického ovoce jsou tak výrazné, že na chvilku zapochybujete o původu svého nápoje. Šťavnaté tělo, tóny tropického ovoce, bylinek a koření dělají z této kávy výjimečný zážitek.

Panama Emporium Pacamara

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
400 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Panama
Farma Finca Emporium - Graciano Cruz
Odrůda Arabica Pacamara
Zpracování Anaerobní natural
Sklizeň Únor 2022

Finca Emporium

je níže položenou farmou Graciana Cruze, na které se káva zpracovává pouze tradiční suchou metodou. Výsledek specifického mikroklima, terroiru, použitých odrůd (caturra, catuai, typica, pacamara, geisha) a zvoleného procesu sušení je výrazně šťavnatý a sladký šálek s dominantními tóny tropického ovoce, bylin a koření.

Udržitelnost a biodiverzita

Emporium je příkladová farma, kde biodiverzita hraje velmi důležitou roli. Kromě perfektně zdravých kávovníků se na farmě nachází spousty pomerančovníků, mandarinek, citroníků, avokád a např. guavy. Veškeré sušení třešní probíhá na afrických postelích, které jsou zhotovené z dostupných materiálů, jakými je např. bambus.

Profil producenta
Profil producenta
Přečtěte si detailní informace o Gracianu Cruzovi a jeho farmách.

Odrůda pacamara

je poslední dobou velmi vyhledávaná a ceněná odrůda kávovníku Arabica. Jedná se o křížence odrůd pacas a maragogype, která je rozšířená především v El Salvadoru. Je známá svými obřími zrnky a typickými tóny bylin a koření, které jsou díky suchému způsobu zpracování doplněny o velmi hutné a šťavnaté tělo.

Anaerobní suché zpracování

Graciano poslední sklizně zpracovává většinu svých káv anaerobní metodou fermentace čerstvě sebraných třešní v uzavřených plastových pytlích a sudech. Po několika sklizních jsme se s Gracianem shodli na max. délce fermentace 48 hodin. Při delší fermentaci (někdy mohou být i 20 dní!) sice vznikají velmi intenzivní chutě a aroma, ale zároveň dochází k potlačení jakéhokoliv výrazu odrůdy a terroiru. To může být zpočátku sice zajímavé, ale po delší době člověk zjistí, že všechny takto zpracované kávy chutnají vlastně úplně stejně.
Po fermentaci jsou třešně sušeny na afrických postelích po dobu 20 dní, následně svezeny do Boquete a před exportem vyloupány a protříděny v místním zpracovatelském závodu.

Poslechněte si náš podcast o Gracianovi

Chcete se dozvědět víc o různých metodách zpracování?

Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť
Typy zpracování kávy a jejich vliv na chuť
Přečtěte si víc

Související produkty

sladká a krémová

Start

270 Kč
sladká a krémová

Start 1 kg

873 Kč
ovocná a elegantní

Era

310 Kč