Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Panama Finca Hartmann Espresso

Suchým způsobem zpracovaná káva z farmy rodiny Hartmann, kterou pražíme primárně na espresso. Výrazně ovocná aromatika s tóny višňových pralinek a kakaa v chuti dělají z této kávy hodně zábavné "funky" espresso. Když navíc do této kávy přidáte mléko, chutná jako jahodový milkshake.

Panama Finca Hartmann Espresso

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
345 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Panama
Farma Finca Hartmann
Odrůda Arabica caturra
Zpracování Suché
Sklizeň leden 2022

Farma Hartmann

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat.

Poslechněte si náš podcast

Káva s českou stopou

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

S respektem k přírodě

Ratibor Hartmann St. už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss (na fotce před rodným domem Aloise v Leštině u Zábřehu na Moravě). Finca Hartmann se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Caturra

Naše káva pochází z nové sklizně 2021 klasické odrůdy kávovníku caturra. Tato odrůda je na farmě vůbec nejrozšířenější a umožňuje nám tak nakoupit každoročně větší množství než u klasických exotických odrůd. Suché zpracování kávy jí dodává ovocitou sladkost, hutné tělo a jemný "funky" nádech.

Zpracování

Tento lot byl zpracovaný suchým způsobem na začátku letošního roku. Kávové třešně jsou sklizeny v maximálním stádiu zralosti a rozprostřeny na afrických postelích po dobu 4-8 dní (v závislosti na počasí, cílem je dostat se na 22% vlhkosti). Následně kávové třešně putují na cca týden do speciální místnosti (viz. foto), která je vybavena průmyslovým vysoušečem vzduchu. Zde se pomalu zbavují vlhkosti až na finálních 11,5%. Výhodou tohoto inovativního způsobu sušení třešní oproti klasickým sušičkám kávy je možnost sušení různých mikrolotů zároveň (jak promytých, tak naturalů), čistota a velmi jednoduchá kontrola prostředí. Tento způsob sušení kávy jsme letos viděli v různých pěstitelských zemích Latinské Ameriky, kde ho producenti používají pro své nejdražší kávy.

Co potřebujete k přípravě perfektního espressa?

Váha TIMEMORE Black Mirror Nano
Váha TIMEMORE Black Mirror Nano
2 690 Kč
Baratza Sette 270Wi
Baratza Sette 270Wi
14 600 Kč
Příručka profesionálního baristy
Příručka profesionálního baristy
550 Kč
+ Do košíku

Chcete se zlepšit v přípravě espressa?

Základy přípravy domácího espressa

Základy přípravy domácího espressa

3 000 Kč
Přejít do detailu

Související produkty

Napěňovač mléka NanoFoamer V2

1 260 Kč
ovocná a elegantní

Burundi Mikuba 1 kg

1 180 Kč
šťavnatá a exotická

Bolívie Kusillo 1 kg

1 568 Kč
šťavnatá a exotická

Bolívie Kusillo

485 Kč