Etiopie Nano Challa

Etiopie Nano Challa
370 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Čerstvá sklizeň (únor 2016) z donedávna opomíjeného regionu Agaro v západní Etiopii. Díky projektu Technoserve se zpracovatelskému družstvu Nano Challa (opět) podařilo vyprodukovat chuťově nezapomenutelnou a výjimečnou kávu. Květinovou aromatiku doplňuje v chuti sladkost cukrové třtiny, tóny černého čaje s citrónem a broskve.

Velikost balení 350 g

Když jsme na konci roku 2011 jeli poprvé navštívit etiopské farmy, byl náš cíl jasný: Yirgacheffe, Gedeo, Shakisso, Kebado, jednoduše všechna známá a proslulá místa, která každoročně produkují vysoce kvalitní kávy. Před odjezdem jsme se tehdy krátce zastavili v kanceláři sympatického mladíka Carla Cervone, který stál u zrodu projektu americké neziskové organizace Technoserve na podporu kávových farmářů v zapomenutých regionech západní Etiopie. Když nadšeně mluvil o nových závodech v regionu Agaro a Limu a fantastickém chuťovém potenciálu místních káv, nebrali jsme ho příliš vážně. Kdo kdy měl tu čest s komoditní kávou typu Jimma 5, tak nás určitě pochopí. Pro ostatní, označení Jimma 5 / Djimmah 5 patří kávám z oblasti městečka Jimma, které prokazují snad všechny možné vizuální a chuťové defekty. Jedná se o skoro nepitelnou záležitost, která na dlouhou dobu vyřadila region z hledáčku většiny pražíren výběrové kávy.

Posuneme-li se o pět let dopředu, na degustačním stole máme kávy z oblasti kolem města Jimma pod pro nás neznámými názvy jako Duromina, Yukro, Nano Challa a Biftu Gudina. Všichni se shodujeme na tom, že něco tak zajímavého a jiného jsme už dlouho z Etiopie neochutnali.

Projekt Technoserve, sponzorovaný nadací Billa a Melindy Gatesových, má za úkol zlepšit zpracování kávy, vytvořit mechanismy kontroly kvality, formovat vedení zemědělských družstev (tzv. coop) a následně zprostředkovat přímý a transparentní prodej pražírnám po celém světě. Takových projektů je po světě spousty, ale Etiopie je velmi specifická země. Slovo transparentní, zde není příliš v oblibě. Více jak 90 % obchodované kávy je zcela anonymní. Zákazník zná pouze stupeň kvality a region, z kterého daný lot pochází.

Loňský rok nás kvalita káv z regionu Agaro tak nadchla, že jsme se rozhodli při letošní návštěvě Etiopie strávit většinu času právě ve městečku Jimma, odkud jsme mohli jednoduše dojet jak na závody v Limu, tak i v Agaru. Cílem bylo pochopit, jak je možné za tak krátkou dobu vytvořit famózní kávy, které mohou bezproblémů konkurovat i těm nejlepším mikrolotům z Yirgacheffe.

Káva, kterou jsme z letošní sklizně na místě vybrali do naší jednodruhové nabídky (a primárně na přípravu filtrované kávy), pochází ze zpracovatelského závodu Nano Challa. Původně 25, nyní již 350 drobných farmářů, se za pomoci Technoservu sdružilo do zemědělského družstva, které se nachází v oblasti původního pralesa Gera (mapa). Během naší návštěvy byl na farmách klid po bouři. Přijeli jsme cca 3 týdny po ukončení sklizně a veškerý ruch se přemístil do tzv. „dry mill“ v hlavním městě, kde se zelená káva třídí a připravuje na export. Africké postele již byly vzorně srovnané ve skladech, aby je nemohli přes léto zničit termiti. Loupačky a tzv. džusovače (stroje na mechanické zbavení dužiny kávových třešní), jsme našli vyčištěné a připravené na další sezónu. Právě použití těchto technologií, získaných z fondů Technoserve, představuje společně s původní odrůdou kávovníku hlavní faktor, který činí kávu v chuti tak výjimečnou. Standardní fermentace v betonových tancích je zde nahrazena mechanickým zbavením dužiny a krátkým 6ti hodinovým namočením ve studené vodě. Sušení probíhá nejdříve pomalu ve stínu, následně na přímém slunci, kdy se přes poledne a noc zrnka zabalí do plastu, aby nedošlo k nechtěnému popraskání pergamenu nebo jeho zvlhnutí.

Nano Challa je typem kávy u které aromatika hraje prim. Káva voní jak čerstvě rozkvetlý kávovník, po jasmínu, lučním kvítí a citrusech. V chuti dominuje černý čaj s citrónem. Sladkost připomíná šťávu z cukrové třtiny v kombinaci s ovocnými tóny broskví.

Fotky z naší cesty po Etiopii si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Tuto kávu doporučujeme na přípravu filtrované kávy. Vyhovují ji především metody s papírovými filtry, které vyzdvihnou její čistotu v šálku.

Podrobné informace
ZeměEtiopie
FarmaNano Challa, Gera, Agaro
OdrůdaEtiopské původní
ZpracováníPromytá
Sklizeňúnor 2016
CertifikaceNe
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkvětinové aroma, černý čaj s citrónem, cukrová třtina, broskve
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe