Panama Finca Hartmann Anaerobic Geisha

limitovaná edice 200 g
Panama Finca Hartmann Anaerobic Geisha
limitovaná edice 200 g
600 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Není skladem

Legendární odrůda geisha zpracovaná anaerobní metodou v lednu 2018 na farmě Ratibora Hartmanna. Výrazně aromatická a elegantní káva s tóny meruněk, květin a citrusů. Limitované množství 18 kg.

Poslechněte si náš podcast o této kávě.

Finca Hartmann se rozkládá v srdci regionu Santa Clara (mapa) na panamsko-kostarické hranici. Farma se částečně nalézá v mezinárodním parku La Amistad a slouží jako útočiště pro nespočet druhů zvířat.

Prvorozený syn českého emigranta a dobrodruha Aloise Strašila založil farmu již v roce 1940. Alois byl jedním z vůbec prvních osadníků západní Panamy a farmářů kávy v tomto regionu. Magazín National Geographic ho dokonce přirovnal k jednomu z amerických hrdinů osidlování středozápadu Danielu Booneovi.

Ratibor Hartmann Sr. už bohužel nežije a tak jeho entomologickou sbírku musí návštěvníci prozkoumat bez jeho doprovodu. Veškerou starost o obchod převzali jeho čtyři synové Ratibor, Allan, Alexander, Kelly a dcera Aliss. Finca Hartmann se ve světě proslavila především svým přístupem k ekosystému, který je na území farmy vskutku jedinečný. Všechna káva je pěstovaná v zákrytu stromů, které poskytují úkryt pro více než 300 druhů ptáků. Není proto překvapením, že Smithsonian Tropical Research Institute zde po několik let prováděl výzkum a o farmě vzniklo mnoho vědeckých prací.

Naše káva pochází z nové sklizně 2018 odrůdy kávovníku geisha. Tato již legendární a v současnosti nejvíce ceněná odrůda se do Panamy dostala přes Tanzánii a Kostariku, kde byla v 50. letech 20. st. šlechtěna pro svou vysokou odolnost vůči rzi kávovníkových listů. Její pravý původ zůstává neověřen, ale traduje se, že získala jméno po vesnici Gesha v západní Etiopii. Až teprve v roce 2004 majitel farmy Hacienda La Esmeralda Daniel Peterson s překvapením zjistil, že podivně vysoké keře s podlouhlými třešněmi vykazují na degustačním stole neobyčejné výsledky. Rodina Petersonů se rozhodla zpracovat třešně kávovníků geisha odděleně od ostatních odrůd a uspořádala vůbec první internetovou aukci kávy. Během následujících několika let dokázala panamská geisha změnit celý svět kávy ...

Z letošní sklizně jsme zakoupili dva nanoloty geishy zpracované dvěma různými metodami. Tento nanolot je výsledkem malého experimentu Ratibora Hartmanna, který nechal třešně v sudu bez přístupu vzduchu po dobu 6 dní. Toto tzv. mléčné kvašení (anaerobní fermentace) se v šálku projevuje ovocnými tóny bez nechtěné pachuti tzv. "procesu". Třešně se po ukončení procesu kvašení promyjí čistou vodou, vyloupou se v mechanické loupačce a nechají se sušit na afrických postelích. Tímto způsobem zpracovaná geisha má klasické květinové aroma, které je v chuti doplněno o vysokou sladkost a tóny meruněk a citrusů.

Farmu rodiny Hartmann navštěvujeme každý rok. Loni se nám podařilo přesvědčit sourozence, aby přijeli do ČR a podívali se na místo odkud pochází. V městečku Leština se potkali se svými příbuznými a navíc obdrželi od místního starosty i rodokmen sahající do roku 1600. Letos byla na stáži v našich kavárnách dcera Allana Hartmanna Diana.

Fotky najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměPanama
FarmaFinca Hartmann
OdrůdaArabica Gesha / Geisha
ZpracováníMléčná fermentace
Sklizeňleden 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťmeruňky, limetka, květiny
Balení200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot