Guatemala Finca El Pilar

Galerie

Guatemala Finca El Pilar

Informujte mě, až bude zboží opět skladem

Dostupnost: Vyprodáno

350 Kč

Odrůda bourbon zpracovaná v březnu letošního roku promytou metodou na farmě El Pilar v Guatemale. Juan Carlos Chen, se již sedmým rokem snaží obnovit tradici farmy, která sahá až do 17. stol. Tato univerzální káva má jemnou aciditu zeleného jablka a sladké tóny kakaa a karamelu.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Historie této farmy sahá do 17. stol. a je spojená s legendou Panny Marie na Sloupu (Virgen de Pilar) ze španělské Zaragozy. Přímo v centru farmy jsou dva kostely, jeden z nich patří k těm nejstarším v zemi (1603), druhý je pak hlavním místem setkávání celé komunity kolem městečka San Juan Sacatepéquez (mapa). Káva se na farmě začala pěstovat v 18. stol. Majitel farmy, Juan Carlos Chen, je původním povoláním korporátní účetní. K pěstování kávy se dostal teprve před 7 lety, kdy mu farmu v poměrně zuboženém stavu předal jeho tchán.

El Pilar jsme letos měli možnost navštívit celkem dvakrát. Pokaždé nás nadchly neuvěřitelně zdravé a prosperující keře odrůdy bourbon. Juan kromě bourbonu pěstuje i chuťově velmi zajímavou variantu bourbon 300, geishu nebo také až 70 let staré keře odrůdy typica, u kterých je nutné používat vysoké žebříky. Jelikož většina odrůd je tradičních, má Juan plné ruce práce s plísní kávovníkových listů (tzv. la roya). Původní záměr byl ponechat El Pilar jako čistě organickou farmu a vyvarovat se používání jakýchkoliv herbicidů a pesticidů. Bohužel právě roya tento cíl znemožnila.

Během sklizně pracuje na farmě až 300 sběračů z řad původního obyvatelstva, kteří zde žijí a mají i vlastní kukuřičná pole. Tradičním pokrmem je polévka pilon, která se připravuje právě z kukuřice. Další zajímavostí pro nás bylo zcela jistě ostružinové víno, připravované ve 100 let starých sudech (viz. foto). Don Lacho, manažer farmy, který zde pracoval celý svůj život, je na své víno náležitě pyšný a my jsme museli jeho um několikrát pořádně ocenit. Klikatá cesta po hrbolatých silnicích zpět do městečka Antigua byla nezapomenutelná :)

Ale zpět ke kávě. Náš mikrolot byl nejprve fermentovaný po dobu 48 hod a následně zbavený dužiny a slupky pomocí moderního přístroje, kterému říkáme "džusovačka" (ve španělštině desmusilaginadora). Poté se zrnka v pergamenu sušila na betonovém nádvoří a afrických postelích cca 1-2 týdny.

El Pilar je krásně komplexní káva. Najdete v ní jak svěží květinové aroma a jemnou aciditu zeleného jablka, tak i těžší karamelové a čokoládové chutě. Jednoduše univerzální a vyvážená káva z krásné farmy od lidí, s kterými je radost obchodovat.

Fotky z našich letošních návštěv farmy si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Další informace

Farma El Pilar
Země původu Guatemala
Zpracování kávy Promytá
Odrůda kávy Bourbon
Sklizeň březen 2016
Certifikace Káva z rukou farmáře
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil zelené jablko, kakao, karamel
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu