Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Indonésie Sulawesi Tana Toraja

Indonésie Sulawesi Tana Toraja
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Tana Toraja je jedinou kávou z Indonésie v naší nabídce. Jedná se o odrůdu Typica, která byla vypěstovaná na farmě Pedamaran na ostrově Sulawesi. V chuti má pro indonéské kávy typicky hutné, těžké a kořenité tóny, ale vyjímá se svou čistotou, sladkostí a jemnou aciditou.

Velikost balení 350 g

Vůči indonéských kávám jsme byli doteď trochu zaujatí. Vadila nám především špinavá, zemitá dochuť, nulová acidita a stereotypní chuťový profil. Na vině bylo ve většině případů tradiční zpracování kávových zrn nazývané Giling Basah.

Jedná se o metodu, která dokáže potlačit de facto všechny vrozené vlastnosti kávy (terroir, odrůdu i samotné zpracování). Čerstvě sebrané třešně prochází podobným procesem jako jinde ve světě, ale s tím rozdílem, že indonéští farmáři nečekají, až zrnka v pergamenu doschnou na požadovaných 11-12 % vlhkosti. Již po prvních pár dnech sušení (50 % vlhkosti) prodají zrnka obalená v pergamenu prostředníkovi, který je okamžitě mechanicky promele v přístroji nazývaném "wet-huller". Obnažená zrnka jsou bez jakékoliv ochrany znovu rozprostřena na slunci, většinou přímo na zemi nebo silnici. Po kávě tak jezdí např. auta a prochází se domácí zvířata. Tento poslední krok je kritický, jelikož jsou nechráněná a mechanicky poškozená zrnka vystavena okolním nečistotám, které pak cítíme i v šálku. Tato nešetrná metoda navíc výrazně snižuje aciditu na úkor těžkého těla.

Tana Toraja byla zpracovaná bez použití Giling Basah a v chuti i aromatice je to znát. Zrnka v pergamenu byla sušena na betonových nádvořích ihned po výkupu od drobných farmářů. Japonská společnost TOARCO, která farmu provozuje, nakupuje zrnka v pergamenu pouze od certifikovaných producentů, kteří musí dodržovat striktní protokol selektivního sběru třešní, skladovací podmínky a kontrolovat vlhkost zrn.

Naše káva tak v šálku chutná velmi podobně, jako kávy z Latinské Ameriky. V aromatice je lehce kořenitá (skořice, hřebíček), v chuti pak převládají tóny Studentské pečeti (čokoláda a kandované ovoce) a černého čaje. Sladkost a jemná acidita prostupuje celým šálkem.

Podrobné informace
ZeměIndonésie
FarmaPedamaran Plantation, TOARCO
OdrůdaArabica Typica
ZpracováníPromytá
Sklizeňpodzim 2015
CertifikaceUtz Certified
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkoření, Studentská pečeť, černý čaj
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe