Brazílie Rancho Dantas

bergamot, citrusy, med
Brazílie Rancho Dantas
bergamot, citrusy, med
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Směs těch nejlepších mikrolotů z čerstvé sklizně roku 2018 od bratří Bermondů z farmy Rancho Dantas. Jedná se o honey způsobem zpracovanou odrůdu žlutý catuaí z regionu Brejetuba ve státě Espirito Santo. Káva má květinové aroma bergamotu a sladké tóny citrusů a karamelu.

S bratry Dedem, Franciscem a Jose Bermondem jsme se poprvé setkali vloni v listopadu, během naší cesty do regionu Caparao a následně na mistrovství světa v přípravě kávových koktejlů v Belo Horizonte (více v našem podcastu Brazilský deník). Jejich káva nás na slepém cuppingu, den před návštěvou samotné farmy, absolutně nadchla. Květinové aroma, citrusová acidita, sladké a hutné karamelové tóny ... opravdu to nejlepší, co může region Espirito Santo nabídnout. Bratři Bermondové farmaří na skoro 30 ha již od roku 1965. Jejich farma se rozkládá v nadmořské výšce kolem 1000 m n.m. a vyprodukuje cca 200 pytlů kávy ročně.

Jelikož většina producentů s konceptem výběrové kávy teprve začíná, jsou velikosti jejich lotů poměrně malé. Naše káva je tak směsí několika různých mikrolotů, které jsme ohodnotili nejlépe ze všech vzorků loňské sklizně. Jedná se o kávy zpracované honey metodou, kdy se třešně nejprve vyloupou v mechanických loupačkách, ale na zrnkách se ponechá určité množství dužiny. Sušení probíhá na afrických postelích po dobu 15-20 dní. Někteří producenti, vč. bratří Bermondů (viz. foto), používají i foliovníky, i když my preferujeme pomalé zastíněné sušení na slunci.

Jedním z hlavních problémů v regionu (a de facto v celé Brazílii) je absence sběračů kávy. Neexistují zde námezdní sběrači z řad původních obyvatel jako ve Střední Americe. Sehnat brazilské dělníky je velmi obtížné, jelikož producenti nejsou schopni je adekvátně zaplatit. Průměrná mzda sběrače kávy je cca 50 USD za den. Movitější a větší farmy se tak uchylují k automatickým kombajnům speciálně uzpůsobených na sběr kávy.

Tento mikrolot odrůdy žlutý catuaí se vyznačujeme květinovým aroma, citrusovou aciditou a tóny karamelu. Skvělý příklad brazilské kávy, která funguje a chutná skvěle i při přípravě filtrované kávy.

Podrobné informace
ZeměBrazílie
FarmaBratři Bermondovi, Sítio Rancho Dantas
OdrůdaArabica Yellow Catuai
ZpracováníHoney
Sklizeňlistopad 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťbergamot, citrusy, karamel
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot