El Salvador Buenos Aires

kakao, kandované ovoce, karamel
El Salvador Buenos Aires
kakao, kandované ovoce, karamel
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Letošní první káva z El Salvadoru pochází od našeho dlouholetého přítele Jorge Pacase, který má na starosti farmu Buenos Aires na severním úpatí sopky Santa Ana v regionu Apaneca-Ilamatepec. Odrůda oranžový bourbon byla zpracovaná promytou metodou v únoru letošního roku. V šálku má tóny kakaa, kandovaného ovoce a karamelu. Sladká a nenáročná káva.

Jorge Pacas pochází z jedné z nejznámějších kávových rodin v El Salvadoru. Rodina Pacas začala pěstovat kávu už v 19. stol. Strýc Jorgeho, pan Fernando Alberto Pacas Figueroa, objevil na své farmě San Rafael v roce 1956 novou odrůdu kávovníku, která byla po něm následně pojmenována. Odrůda pacas patří ve Střední Americe mezi ty vůbec nejrozšířenější.

S Jorgem jsme se poprvé setkali během našeho pobytu v El Salvadoru v roce 2010. Strávili jsme s ním spousty dní objížděním drobných farmářů v horách regionu Chalatenango. Během návštěv jsme pomáhali stavět africké postele, brali jsme vzorky pro následnou degustaci, kontrolovali jsme proces sušení a sběru. Jednoduše zkušenosti k nezaplacení.

Nyní má Jorge na starosti kontrolu kvality na tradičním zpracovatelském závodě El Rosario v nepříliš bezpečném regionu El Balsamo a také na farmě Buenos Aires v nejznámějším kávovém regionu země Apaneca-Ilamatepec.

Letos jsme od Jorgeho zakoupili dva malé loty odrůd oranžový bourbon a pacamara. Jako první vám s velkou radostí představujeme promytý bourbon, sklizený a zpracovaný v únoru letošního roku na farmě Buenos Aires. Třešně byly nejprve vyloupány v tradičních loupačkách, fermentovány po dobu 16 hodiny a následně sušeny cca 14 dní na betonových nádvořích. Jedná se o tradiční postup pro tento region.

V chuti má káva příjemně sladké tóny surového kakaa, kandovaného ovoce a karamelu. Jedná se o velmi nenáročnou a příjemnou kávu pro každodenní pití.

Fotky z poslední návštěvy Jorgeho najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměEl Salvador
FarmaBuenos Aires
OdrůdaArabica Bourbon
ZpracováníPromytá
Sklizeňúnor 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkakao, kandované ovoce, karamel
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot