Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Tam Dem Espresso - podzim

marcipán, holandské kakao, pistácie
Tam Dem Espresso - podzim
marcipán, holandské kakao, pistácie
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Podzimní Tam Dem se skládá z čerstvé sklizně guatemalské kávy Hunapu a směsi káv od producentů z regionu Nueva Segovia, které byly zpracované v závodě La Estrella. V chuti se vyznačuje tóny marcipánu, holandského kakaa a pistácií.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Podzimní Tam Dem je směsí dvou oblíbených káv z Guatemaly a Nikaraguy:

  • Guatemala Hunapu - 50 %
  • Nikaragua La Estrella - 50 %

Hunapu znamená v jazyce původních obyvatel Guatemaly "horská květina". Je to také název pro sopku Vulcan de Agua, na jejímž úpatí se rozkládá zpracovatelský závod Bella Vista. Je to opravdu úchvatný pohled, který navíc umocňuje přítomnost aktivní sopky Fuego, která většinou brzy ráno a pozdě odpoledne chrlí kouřový oblak nebo trochu lávy (tento rok se bohužel sopka rozběsnila až příliš a způsobila obrovskou přírodní katastrofu, které postihla i mnoho kávových farem).

Závod Bella Vista s jeho přilehlými farmami navštěvujeme každý rok v lednu za účelem ochutnání a nákupu káv z právě probíhající sklizně. Během 3 dnů ochutnáme víc jak 150 vzorků (tzv. denních sběrů), z kterých následně vybere několik mikrolotů do jednodruhové nabídky a několik větších lotů do naší espresso směsi Tam Dem. Hunapu je směs odrůdy Bourbon od malých producentů z vesnice San Miguel Dueñas a Ciudad Vieja (mapa). Luis Pedro Zelaya, majitel závodu Bella Vista, spolupracuje se skupinou asi 30 farmářů již od roku 2006. I když se jedná o směs z různých farem a denních sběrů, Luis Pedro vytvořil systém kompletní transparentnosti pohybu všech lotů během celého procesu zpracování.

Samotné zpracování kávy probíhá vždy v závodě Bella Vista. Během večera přiváží nákladní auta z okolních farem denní sběr třešní. Po zvážení třešně putují systémem kanálků do loupaček a fermentačních nádrží. Následně se suší na nádvořích a ve foliovníku na dřevěných vyvýšených postelích (viz. video).

Fotky z našich návštěv závodu Bella Vista najdete v galerii na Flickru. Video ze zpracování kávy je na Youtube zde.

Letos jsme vůbec poprvé zavítali osobně i do Nikraguy a naštěstí se nám to povedlo před vypuknutím politických nepokojů v dubnu. Ve městečku Ocotal v regionu Nueva Segovia vybudovala společnost Caravela jeden z nejimpozantnějších zpracovatelských závodů, který jsme kdy viděli. Beneficio La Estrella vykupuje tzv. "mokrý pergamen" (tzn. promytou, ale neusušenou kávu) od 126 producentů z okolních vesnic. Na zastíněných třístupňových afrických postelích následně suší všechny mikroloty separátně. Kontrola kvality celého procesu je zde dovedena téměř k dokonalosti. Náš mikrolot je směsí odrůdy caturra, který byl zpracovaný promytou metodou v lednu přímo na farmách několika producentů a usušen zde v závodu La Estrella.

Fotky z návštěvy Nikaraguy najdete v galerii na Flickru.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměGuatemala, Nikaragua
FarmaGuatemala Hunapu / Nikaragua La Estrella
OdrůdaArabica Bourbon , Arabica Caturra
ZpracováníPromytá
Sklizeňúnor 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťmarcipán, holandské kakao, pistácie
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Doporučená teplota93,5 °C
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot