Etiopie Guji Heleanna Espresso

květiny, citrusy, med, vanilkový cukr
Etiopie Guji Heleanna Espresso
květiny, citrusy, med, vanilkový cukr
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Svěží a jemná etiopská káva určená primárně na přípravu jednodruhového espressa. Typicky květinovou a citrusovou aromatiku doplňují v chuti tóny pampeliškového medu a vanilkového cukru.

Tato káva byla zakoupena přes interní etiopskou burzu ECX a zpracována v závodu paní Heleanny Georgalis, s kterou již 6. rokem spolupracujeme. Sběr a výkup třešní probíhá od stovek drobných farmářů žijících v regionu Guji. Kávová zrnka jsou nejprve zbavena svrchní slupky a části dužiny pomocí lisu na kávu (tzv. pulper). Následuje 36hodinové máčení zrn ve fermentačních nádržích, kdy se zbylé cukry obalující zrnko vykvasí. Po manuálním promytí již skoro čistá zrna putují do poslední nádrže, kde stráví závěrečných 16 hodin před samotným sušením. To probíhá vždy na vyvýšených afrických postelích pokrytých jutou nebo umělou tkaninou.

Veškerá káva z regionu Guji je následně převezena do centrály ECX (Ethiopian Commodity Exchange) ve městě Awasa. Zde jsou jednotlivé loty vytříděny dle počtu defektů, upraženy a odegustovány místními Q gradery. Aukce všech lotů probíhá v centrále ECX v hlavním městě Addis Abeba.

Náš lot je speciální tím, že Heleanna používá jako jediná v Etiopii statické stoly na třídění zelené kávy (viz. video). Výsledná káva má tak minimum defektů, které by mohly negativně ovlivnit výslednou chuť. Tato káva se vyznačuje květinovou aromatikou, svěžími tóny pampeliškového medu a vanilkového cukru. Pro svou sladkost jsme zvolili tuto kávu na přípravu jednodruhového espressa, čemuž jsme uzpůsobili i pražící profil.

Fotky z naší dubnové návštěvy Etiopie a zpracovatelského závodu paní Heleanny najdete v galerii na Flickru

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 94 °C
  • Výsledná váha nápoje: 18 g (single), 36 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin

Podrobné informace
ZeměEtiopie
FarmaGuji
OdrůdaEtiopské původní
ZpracováníPromytá
Sklizeňleden 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaEspresso
Chuťkvětinové aroma, citrusy, pampeliškový med, vanilkový cukr
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot