Vážení zákazníci, bohužel již nejsme schopni garantovat doručení do Vánoc. Doporučujeme nákup v našich pražských kavárnách.

Etiopie Nano Challa

květiny, cukrová třtina, broskve, med
Etiopie Nano Challa
květiny, cukrová třtina, broskve, med
390 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Čerstvá sklizeň z donedávna opomíjeného regionu Agaro. Loni nám káva ze závodu Nano Challa tak chutnala, že jsme ji použili na MS baristů v Dublinu. Letošní mikrolot opět nezklamal. Těšit se můžete na květinovou aromatiku, sladkost cukrové třtiny a tóny medu a broskví.

Když jsme na konci roku 2011 jeli vůbec poprvé navštívit etiopské farmy, byl náš cíl jasný: Yirgacheffe, Gedeo, Shakisso, Kebado, jednoduše všechna známá a proslulá místa, která každoročně produkují vysoce kvalitní kávy. Před odjezdem jsme se tehdy krátce zastavili v kanceláři sympatického mladíka Carla Cervone, který stál u zrodu projektu americké neziskové organizace Technoserve na podporu kávových farmářů v zapomenutých regionech západní Etiopie. Když nadšeně mluvil o nových závodech v regionu Agaro a Limu a fantastickém chuťovém potenciálu místních káv, nebrali jsme ho příliš vážně. Kdo kdy měl tu čest s komoditní kávou typu Jimma 5, tak nás určitě pochopí. Pro ostatní, označení Jimma 5 / Djimmah 5 patří kávám z oblasti Agaro (kolem městečka Jimma), které prokazují snad všechny možné vizuální a chuťové defekty. Jedná se o skoro nepitelnou záležitost, která na dlouhou dobu vyřadila region z hledáčku většiny pražíren výběrové kávy.

Posuneme-li se o pár let dopředu, na degustačním stole máme kávy pod názvy jako Duromina, Yukro, Nano Challa a Biftu Gudina. Všichni se shodujeme na tom, že něco tak zajímavého a jiného jsme už dlouho z Etiopie neochutnali.

Projekt Technoserve, sponzorovaný nadací Billa a Melindy Gatesových, měl za úkol zlepšit zpracování kávy, vytvořit mechanismy kontroly kvality, formovat vedení zemědělských družstev (tzv. coop) a následně zprostředkovat přímý a transparentní prodej pražírnám po celém světě. Takových projektů je po světě spousty, ale Etiopie je velmi specifická země. Slovo transparentní, zde není příliš v oblibě. Více jak 90 % obchodované kávy je zcela anonymní. Zákazník zná pouze stupeň kvality a region, z kterého daný lot pochází.

V minulých dvou letech nás kvalita káv z regionu Agaro tak nadchla, že jsme se rozhodli při jedné z pravidelných návštěv Etiopie strávit většinu času právě ve městečku Jimma, odkud jsme mohli jednoduše dojet jak na závody v Limu, tak i v Agaru. Cílem bylo pochopit, jak je možné za tak krátkou dobu vytvořit famózní kávy, které mohou bezproblémů konkurovat i těm nejlepším mikrolotům z Yirgacheffe. Fotky z naší cesty si můžete prohlédnout v galerii na Flickru.

Káva, kterou jsme z letošní sklizně vybrali do naší jednodruhové nabídky, pochází ze zpracovatelského závodu Nano Challa. Původně 25, nyní již 350 drobných farmářů, se za pomoci Technoservu sdružilo do zemědělského družstva, které se nachází v oblasti původního pralesa Gera (mapa). Během naší návštěvy byl na farmách klid po bouři. Přijeli jsme cca 3 týdny po ukončení sklizně a veškerý ruch se přemístil do tzv. „dry mill“ v hlavním městě, kde se zelená káva třídí a připravuje na export. Africké postele již byly vzorně srovnané ve skladech, aby je nemohli přes léto zničit termiti. Loupačky a tzv. džusovače (stroje na mechanické zbavení dužiny kávových třešní), jsme našli vyčištěné a připravené na další sezónu. Právě použití těchto technologií, získaných z fondů Technoserve, představuje společně s původní odrůdou kávovníku hlavní faktor, který činí kávu v chuti tak výjimečnou. Standardní fermentace v betonových tancích je zde nahrazena mechanickým zbavením dužiny a krátkým 6ti hodinovým namočením ve studené vodě. Sušení probíhá nejdříve pomalu ve stínu, následně na přímém slunci, kdy se přes poledne a noc zrnka zabalí do plastu, aby nedošlo k nechtěnému popraskání pergamenu nebo jeho zvlhnutí.

Nano Challa je typem kávy, u které aromatika hraje prim. Káva voní jak čerstvě rozkvetlý kávovník, po jasmínu, lučním kvítí a citrusech. Sladkost připomíná šťávu z cukrové třtiny. V chuti můžete najít tóny broskví a medu.

Podrobné informace
ZeměEtiopie
FarmaNano Challa, Gera, Agaro
OdrůdaEtiopské původní
ZpracováníPromytá
Sklizeňúnor 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkvětinové aroma, cukrová třtina, broskve, med
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot