Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Burundi Mikuba

Suchým způsobem zpracovaná káva odrůdy bourbon od Bena a Kristy Carlson z projektu Long Miles Coffee. Kávy z komunity Mikuba jsou v chuti ztělesněním toho nejlepšího, co region Kayanza nabízí. V chuti dominují tóny malinové limonády, žvýkačky Hubba Bubba a cukrové vaty.

Burundi Mikuba

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
385 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Burundi
Farma Heza - Mikuba
Odrůda Arabica bourbon
Zpracování Suché
Sklizeň Červen 2022
Spolupráce 7 let
Typ kávy Zrnková

Long Miles Coffee Project

je pro nás srdcovou záležitostí. Ben Carlson pochází původně z USA. Do Burundi se přistěhoval se svou manželkou Kristy (její fotky ze života v Burundi stojí za shlédnutí) a vychovává zde i své tři děti. Ben patří v kávové branži k lidem s největším srdcem a také nejoptimističtějším naturelem. I v ty nejhorší možné okamžiky (a že jich není při podnikání v Burundi málo) se nepřestává smát a šířit dobrou náladu. Navíc je to chronický vtipálek. Nezapomeneme, jak nás vysadil v malé vesnici s 200 burundskými franky a úkolem zakoupit, co možná nejvíc oříšků balených v malých plastových sáčcích. Jen si představte to pozdvižení, kdy 4 běloši běhají po vesnici a namísto oříšků se ptají na cibuli, jelikož správný název v jazyce kirundi nám byl schválně pozměněn. Takových historek bychom našli desítky.

Ben aktuálně provozuje tři zpracovatelské závody v provincii Kayanza (mapa) a vykupuje kávové třešně od několika tisíců drobných producentů z okolí (tzv. colline). V Burundi je každý „kopec“ vlastní geopolitickou jednotkou, která čítá cca 60-140 rodin. Mikuba, Nkonge, Gitwe atd., to jsou názvy kopců, z kterých putují třešně přímo do zpracovatelského závodu Heza. Ben je velkým propagátorem mikrolotů (výběrů ze sklizně) a tak jsou veškeré třešně zpracovány, vytříděny a prodány pod názvem kopce, odkud pochází. Káva, kterou již sedmým rokem kupujeme, pochází striktně z kopce Mikuba, který se nachází pár kilometrů od závodu Heza.

Profil: Long Miles Coffee Project
Profil: Long Miles Coffee Project
Přečtěte si více o producentovi.

Poslechněte si náš podcast

O kávě

Jedná se o kávu odrůdy bourbon zpracovanou suchým způsobem. Samotný suchý proces zpracování třešní na stanici Heza je doveden téměř k dokonalosti. Čerstvě sebrané třešně se nejprve namočí do tanku s vodou, kde se vytřídí tzv. "floaters" - třešně s nízkou hustotou zrn. Následně se speciálním asi 50 metrů dlouhým shozem pošlou do spodní partie stanice na zastíněné postele, kde stráví 3 dny. Poté se suší po dobu až 27 dní přímo na slunci. V chuti je káva extrémně sladká a plná. Připomíná nám svými tóny maliny, Hubba Bubba jahodové žvýkačky a cukrovou vatu.

Odrůda a tzv. bramborový defekt

Nejrozšířenější odrůdou je zde tradiční bourbon, kterému se v místních železitých půdách náramně daří. Proč se tedy většina pražíren kávám z Burundi obloukem vyhýbá? Na vině jsou každoroční problémy s logistikou, které způsobuje všudypřítomná byrokracie (pro export jsou např. potřeba dokumenty napsané na speciálním psacím stroji, který je pouze jediný v zemi). Situaci pak vůbec nepomáhá výskyt tzv. bramborového defektu, který dokáže kávu zcela znehodnotit (poznáte ho podle intenzivní aromatiky nezralých brambor, více o tomto problému si můžete přečíst v magazínu Standart Vol. 4).

Update ze sklizně 2017
Loni v květnu jsme měli možnost jako vůbec první hosti strávit necelý měsíc přímo na této stanici a osobně se podílet na zpracování kávy. Průběh samotné sklizně nebyl vůbec jednoduchý a některé problémy byly pro Evropana vskutku bizarní. Vláda loni zrušila tzv. "collection pointy", což jsou místa výkupu třešní. Farmáři se tak musí trmácet i přes 10 km s kávou na hlavě nebo kolech. Ještě větší problém byl s vodou, které byl obrovský nedostatek. Nejbližší zdroj vody je 3 km daleko. Bohužel nově instalovaná čerpadla nedokázaly vyčerpat vodu do tak velkého převýšení. Na Heze potřebují 40 l paliva a 50 000 l vody denně. Přibližně 50 % dokáží recyklovat. Problémy s dodávkami benzínu do generátorů na provoz loupaček způsobily, že většina káv se musela zpracovat suchou metodou. I přesto se nám podařilo zakoupit jeden promytý microlot, který začneme pražit po vyprodání tohoto "naturalu"
Update ze sklizně 2018
Minulý rok bohužel trápily tým Long Miles silné deště během sklizně. Díky tomu bylo zpracováno z celkových 30 tun třešní z kopce Mikuba pouhých 20 % suchou metodou. Zbytek pak metodou promytou.
V roce 2019 bez Mikuby
Kávy z Burundi nám v roce 2019 dorazily bez Mikuby. V článku na blogu jsme sepsali podrobnosti.
Update ze sklizně 2021
Bohužel i tento rok se jednalo o rekordně malou sklizeň. Podařilo se nám zakoupit dva malé loty z kopce Mikuba a dva komunitní loty zpracované na stejné stanici Heza. V zimě jsme se potkali s Benem Carlsonem, který byl ohledně velikosti a kvality letošní (2022) sklizně velmi optimistický, prý se máme konečně na co těšit! Podívejte se na krátké video.
Update ze sklizně 2022
Minulý rok byla tzv. "bump crop", což znamená výjimečně velká sklizeň a několikanásobně navýšené celkové množství kávy vyprodukované v Burundi. Po dlouhé době jsme tak měli možnost nakoupit opravdu slušné množství promyté, naturální i anaerobní kávy z kopce Mikuba. Navíc kvalita je skvělá! Kéž by to tak bylo každý rok. Kávy z Mikuby jsou jedinečné a mají v naší nabídce vždy speciální místo.

Chcete mít možnost ochutnat i jiné kávy z Burundi?

Kávové předplatné
Kávové předplatné
Každý měsíc čerstvá káva až do vaší kuchyně

Související produkty

sladká a krémová

Start

270 Kč
sladká a krémová

Start 1 kg

873 Kč
ovocná a elegantní

Era

310 Kč