Pro předvánoční nákupy vám nabízíme poštovné zdarma při zakoupení 2 a více sáčků kávy.  

Kostarika Finca Šumava Anaerobic

hnědý cukr, jasmín, černý čaj
Kostarika Finca Šumava Anaerobic
hnědý cukr, jasmín, černý čaj
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Skladem

Březnová sklizeň odrůdy caturra zpracovaná anaerobní metodou mléčného kvašení bez přístupu vzduchu na česko-kostarické farmě Šumava. V chuti má káva výrazně sladké tóny připomínající hnědý cukr a tropické ovoce. V dochuti pak převládá černý čaj a jasmín.

Limitová edice 350 kg

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José (mapa). Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku. Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Náš lot byl zpracovaný tzv. anaerobní metodou, která je v současné době velmi trendy mezi progresivními farmáři. Jedná se o metodu, kdy se čerstvě sebrané třešně uzavřou do plastového tanku o objemu 500 l na cca 72 hodin. Jelikož zde není přístup vzduchu probíhá tzv. mléčné kvašení, které se v šálku projevuje ovocnými tóny bez nechtěné pachuti tzv. "procesu". Třešně se během procesu kvašení několikrát promyjí čistou vodou. Následné sušení probíhá po dobu 20-25 dní na africkým postelích.

I když se jedná pouze o třetí produkční rok pod vedením týmu okolo Francisca Meny, káva z farmy Šumava již dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením. Této události si dokonce všimla i česká média. "Šumavu" jsme tento rok navštívili dokonce dvakrát, nejprve začátkem roku v lednu a následně ihned po sklizni. Vybrali jsme celkem 4 mikroloty, které postupně spouštíme. Tato limitovaná edice je zajímavou možností ochutnat nový způsob zpracování třešní, který začíná být v kávovém světě velmi populární.

Fotky z návštěvy farmy Šumava najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKostarika
FarmaFinca Šumava de Lourdes
OdrůdaCaturra
ZpracováníMléčná fermentace
Sklizeňbřezen 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťhnědý cukr, jasmín, černý čaj
Balení200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot