Kostarika Finca Šumava Honey

muscovado, perník, červené ovoce
Kostarika Finca Šumava Honey
muscovado, perník, červené ovoce
350 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Březnová sklizeň odrůdy caturra, zpracovaná yellow honey metodou na česko-kostarické farmě Šumava v regionu Lourdes de Naranjo. V chuti má káva výrazně sladké tóny připomínající muscovado cukr a perník. V dochuti pak převládá červené ovoce, dané procesem zpracování.

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José (mapa). Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku. Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Náš lot byl zpracovaný tzv. yellow honey metodou, která je v množství ponechané dužiny někde na pomezí promyté a suchým způsobem zpracované kávy. V chuti je tato "honey" metoda znatelná sladkými ovocnými tóny a hutným tělem. Sušení probíhá po dobu 20-25 dní na africkým postelích.

I když se jedná pouze o třetí produkční rok pod vedením týmu okolo Francisca Meny, káva z farmy Šumava již dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením. Této události si dokonce všimla i česká média. "Šumavu" jsme tento rok navštívili dokonce dvakrát, nejprve začátkem roku v lednu a následně ihned po sklizni. Vybrali jsme celkem 4 mikroloty, které vám postupně nabídneme. Tento první výběr ze sklizně je velmi univerzální kávou, která nás nadchla svou sladkostí, čistotou zpracování a samozřejmě také příběhem.

Fotky z návštěvy farmy Šumava najdete v galerii na Flickru.

Video ze zpracování naší kávy najdete v záložce video nebo zde.

Podrobné informace
ZeměKostarika
FarmaFinca Šumava de Lourdes
OdrůdaCaturra
ZpracováníHoney
Sklizeňbřezen 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťmuscovado, perník, červené ovoce
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot