Kostarika Finca Šumava H3

černý čaj, citrusy, květiny, hnědý cukr, jemná a svěží
Kostarika Finca Šumava H3
černý čaj, citrusy, květiny, hnědý cukr, jemná a svěží
400 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Skladem

Loňská sklizeň exotické odrůdy H3, která je kombinací etiopských odrůd s tradiční caturrou, byla zpracovaná white honey metodou na česko-kostarické farmě Šumava de Lourdes. V chuti je svěží a jemná s tóny citrusů, černého čaje a hnědého cukru.

Limitová edice 69 kg

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José (mapa). Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku. Právě odrůda je na našem nanolotu to nejzajímavější. H3 je trpasličím hybridem původní etiopské odrůdy a klasické caturry. Vznikla v kostarickém agronomickém institutu a na farmě se jí velmi daří. Doteď si pamatujeme tu neuvěřitelně intenzivní chuť samotných zralých třešní, které jsme na farmě ochutnali. Více o této raritní odrůdě se můžete dočíst v katalogu World Coffee Research.

Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn (video v galerii). Náš lot byl zpracovaný tzv. white honey metodou, která je v současné době mezi kostarickými producenty nejběžnější. Jedná se o metodu, kdy se čerstvě sebrané třešně vyloupají v loupačce, která je nastavená na nejpomalejší chod, tím pádem se odebere skoro všechna dužina. White honey má tak nejblíže standardnímu promytému zpracování. Následné sušení probíhá po dobu 20-25 dní na africkým postelích.

I když se jedná pouze o třetí produkční rok pod vedením týmu okolo Francisca Meny, káva z farmy Šumava již dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením. Této události si dokonce všimla i česká média. "Šumavu" jsme loňský rok navštívili dvakrát, letos pak opět v březnu. Loni jsme vybrali celkem 4 mikroloty. Tento je vůbec poslední. Na novou sklizeň se můžete těšit v červnu.

Fotky z návštěvy farmy Šumava najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKostarika
FarmaFinca Sumava de Lourdes
OdrůdaEtiopské původní
ZpracováníPromytá
Sklizeňbřezen 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťkvětiny, citrusy, černý čaj, hnědý cukr
Balení200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot