Tam Dem Espresso - podzim

zelené jablko, hnědý cukr, ořechy
Tam Dem Espresso - podzim
zelené jablko, hnědý cukr, ořechy
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Podzimní Tam Dem se skládá z čerstvé sklizně kostarické farmy Don Oscar a směsi káv od 30 producentů ze salvadorského regionu Chalatenango pod jménem Los Chelazos. V chuti se vyznačuje tóny zeleného jablka, hnědého cukru a ořechů.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Podzimní Tam Dem je směsí našich dvou oblíbených káv z čerstvých sklizní:

  • Kostarika Don Oscar (La Montana) - 50 %
  • El Salvador Los Chelazos - 50 %

S rodinou Solis, která vlastní farmu Don Oscar v regionu Tarrazu, spolupracujeme již druhým rokem. Bratři Alejandro a Horacio jsou opravdoví sympaťáci. Letos v lednu jsme se mohli ještě naposledy setkat s jejich otcem Donem Oscarem, který farmu založil a dlouhá léta spravoval. V dubnu nás již při druhé návštěvě na farmě bohužel nevítal. Farma je na kostarické poměry poměrně velká, rozkládá se nedaleko městečka San Marcos v proslulém kávovém regionu Tarrazu (mapa.) Celková roční sklizeň farmy je kolem 80 tun kávy. Bratři obchodují s pražírnami z celkem 19 zemí. Loni nás 3 zakoupené mikroloty opravdu nadchly především při přípravě espressa. Letos v dubnu jsme v Kostarice vybírali asi z 20 různých vzorků z 5 částí farmy. Nakonec jsme vybrali 3 loty zpracované "white" a "yellow" honey metodou, tzn., že se v mechanické loupačce zanechá minimální množství dužiny, čímž se docílí vyšší sladkosti bez nechtěných chutí samotného zpracování. Fotky z farmy najdete v naší galerii na Flickru.

Los Chelazos je název směsi káv od cca 30 producentů, kteří vlastní farmy v regionu Chalatenango na hranicích s Hondurasem (mapa). Tomuto regionu se říká familiárně "Chalate" a obyvatelům pak "Chelazos". Tuto kávu nakupujeme již 4 rokem do naší espresso směsi Tam Dem. Jedná se o odrůdy pacas a bourbon, sklizené obvykle začátkem roku a zpracované promytou metodou na jednotlivých farmách. Producenti následně svezou kávy v pergamenu do městečka La Palma, kde je můžeme jednotlivě ochutnat a vytvořit si větší lot přesně na míru. V této směsi tak můžou být kávy od "starých známých", jejichž kávy jste měli možnost několikrát ochutnat jako jednodruhové (Abel Recinos, Angelino Landaverde, René Aguilar a další). Fotky z naší letošní návštěvy Chalatenanga najdete v galerii na Flickru.

Aktuální espresso směs Tam Dem se v šálku projevuje jemnou aciditou zeleného jablka a sladkými tóny hnědého cukru a ořechů.

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměKostarika, El Salvador
FarmaKostarika Don Oscar, El Salvador Los Chelazos
OdrůdaBourbon, Caturra
ZpracováníPromytá
Sklizeňleden 2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťzelené jablko, hnědý cukr, ořechy
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot