Tam Dem Espresso - podzim

perník, kandované ovoce, koření
Tam Dem Espresso - podzim
perník, kandované ovoce, koření
330 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Skladem

Podzimní espresso směs Tam Dem je založena na dvou promytých kávách z El Salvadoru a Nikaragui. Los Chelazos je směsí odrůdy caturra od 5 producentů z regionu Chalatenango. El Poste je farmou pana Guillerma Montenegra v oblasti Dipilto. Espresso má v šálku sladké tóny kandovaného ovoce, perníku a koření.

Při tvoření espresso směsi Tam Dem vždy hledáme kávy s výrazným a osobitým charakterem, které pohromadě vytvoří komplexní a netradiční chuťový zážitek.

Podzimní Tam Dem je založený na dvou promytých kávách z čerstvé sklizně:

  • El Salvador Los Chelazos - 50 %
  • Nikaragua El Poste - 50 %

Farmu El Poste, která patří panu Guillermo Montenegro, jsme navštívili společně s jeho synem poprvé v roce 2018. Příběh rodiny Montenegro ukazuje obrovskou vytrvalost a sílu, kterou musí mít producenti kávy v rozvojových pěstitelských zemích. Farmu nejprve v roce 1998 zdevastoval hurikán Mitch. Následně se Guillermo dostal do ekonomických problémů a o farmu málem v dražbě přišel. Když se mu podařilo získat peníze a krizi překonat, tak byla v roce 2012 celá farma zasažena royou (rez kávovníků) a Guillermovi nezbylo než všechny keře vykácet a začít úplně znovu. Nyní je farma ve skvělé kondici a kávy odrůd maragogype, caturra, typica chutnají skvěle.

Guillermo své loty zpracovává do stádia mokrého pergamenu, tzn., že třešně vyloupe, nechá min. 24 fermentovat, promyje a výsledná čistá zrna v pergamenu odveze v pytlích do závodu Estrella ve městě Ocotal, který vlastní náš partner Caravela. Z našeho pohledu se jedná o jednu z nejvyspělejších sušících stanic, kterou jsme kdy navštívili. Williamu Ortizovi, hlavnímu manažerovi a dobrému kamarádovi, se podařil vybudovat systém, založený na kompletní transparentnosti všech mikrolotů, neustále kontroly kvality sušení (loguje se nejen vlhkost, ale i vodní aktivita) a především perfektně vybudované infrastruktury. Každý lot se nejprve začíná sušit po dobu 5 dní na první úrovni zastíněných afrických postelí. Následně přechází do druhého patra a finální sušení probíhá v patře třetím. Výsledné kávy si tak udrží svou kvalitu mnohem déle, než kdyby sušení probíhalo standardní cestou.

Letos jsme Nikaraguu navštívili v březnu a zakoupili polovinu sklizně farmy El Poste. Těšit se tak můžete na několik různých mikrolotů. Fotky z návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Los Chelazos je název směsi od producentů z oblasti La Palma, Chalatenango v El Salvadoru. Každou zimu se vracíme do tohoto regionu, který jsme poprvé navštívili už v roce 2010, abychom zde spolupracovali s cca 150 producenty na kávovém programu HiU Coffee, zaštítěném programem Millennium Challange Corp. americké vlády. Kvalita káv v tomto regionu je sice skvělá, ale výnosy a hlavně konzistence jsou stále dost velkým problémem. Většina lotů má velikost pouhých pár pytlů a tak je třeba loty míchat do směsí. Letos koncem ledna jsme strávili několik dní v městečku La Palma nejen návštěvami farem, ale také cuppingem a výběrem vhodných lotů do naší směsi Los Chelazos. Jedná se o směs odrůd pacas a bourbon, které byly zpracované standardním promytým způsobem a sušené na afrických postelích. Více o naší dlouhodobé spolupráci s producenty v tomto regionu si můžete přečíst v článku zde (pouze anglicky).

Doporučená příprava:

  • Množství kávy: 9 g (single), 18 g (double)
  • Teplota: 93,5°C
  • Výsledná váha nápoje: 20 g (single), 40 g (double)
  • Délka extrakce: 28-30 vteřin
  • Poměr extrakce: 45 %
(Testováno na kávovaru Speedster při použití misek VST 18 g)
Podrobné informace
ZeměNikaragua, El Salvador
FarmaEl Salvador Los Chelazos, Nikaragua El Poste
OdrůdaArabica Pacas , Arabica Caturra
ZpracováníPromytá
Sklizeňleden-březen 2019
CertifikaceKáva z rukou farmáře
Chuťperník, kandované ovoce, koření
Doporučené množství18 g (kávy) / 40 g (nápoje)
Doporučená teplota93,5 °C
Balení350 g
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot