Při koupi 2 a více balíčků kávy máte vždy DOPRAVU ZDARMA na výdejní místa v ČR

Honduras Edwin Pineda

Promytým způsobem zpracovaná odrůda pacas od Edwina Pinedy z regionu Santa Barbara. Velmi univerzální káva pro přípravu filtrované kávy. Od Edwina kupujeme již devátým rokem celou jeho sklizeň a na unikátní chuť jeho kávy (kakao, karamel, fíky) se každý rok opravdu těšíme.

Honduras Edwin Pineda

Aktuálně nedostupné
Vaše cena (vč. DPH)
365 Kč
Není skladem
Podrobnosti
Panama
Země původu Honduras
Farma El Pozo
Odrůda Arabica Pacas
Zpracování Promyté
Sklizeň Březen - červenec 2023
Spolupráce 9 let
Typ kávy Zrnková
Výrobce doubleshot

Z neznámého regionu hvězdou na kávové mapě

Honduras pro nás vždy znamenal velkou neznámou. I když se jedná o největšího exportéra kávy v Centrální Americe, převážná většina zrn končí na komoditním trhu. Během několika posledních let se situace výrazně zlepšila a svůj podíl na tom mají i producenti z pohoří Santa Barbara, které se rozkládá nedaleko krásného jezera Yojoa (mapa). Tento region byl donedávna neznámý a trhem s výběrovou kávou netknutý. Po ovládnutí soutěže Cup of Excellence v roce 2010 se producenti ze Santa Barbary velmi rychle dostali do podvědomí pražíren výběrové kávy. My jsme kávu z této oblasti poprvé zakoupili v roce 2015 a od té doby spolupracujeme výhradně s jedním producentem, panem Edwinem Pinedou a jeho rodinou.

El Pozo

Během naší poslední návštěvy nás Edwin Pineda přivítal na své farmě El Pozo, což v překladu znamená "díra". Jméno je příznačné, jelikož uprostřed poměrně malé, 0,35 ha rozlehlé farmy se nachází obrovská díra s jeskyní. Farma leží ve vysoké nadmořské výšce 1800 m n.m. a jsou z ní překrásné výhledy na jezero Yojoa. Nízké teploty přes noc a vysoká vlhkost vzduchu s sebou přináší vyšší nároky na konzistenci a kvalitu sušení. Edwin má asi nejhezčí africké postele, jaké jsme kdy na farmách viděli. Novinkou je kompletní zastínění, které prodlužuje dobu sušení kávy. Zastínění je zde kriticky důležité, jelikož příliš rychlé sušení způsobené silným sluncem má negativní vliv na stárnutí samotné kávy.

O kávě

Edwin pěstuje pouze tradiční odrůdu pacas, kterou zpracovává výhradně promytou metodou. Jeho sklizeň je atypicky dlouhá, začíná v březnu a končí až v červenci.
Více o sezónnosti káv a způsobu, jakým od producentů kávy během roku nakupujeme, najdete v sekci "Farmáři a kalendář sklizní".

Káva má příjemnou sladkost a relativně nízkou ovocitost. Kakaové a karamelové tóny se sladkostí připomínající fíky.
Jedná se o univerzální sladkou kávu, která rozhodně potěší všechny kávomilce.

Související produkty

sladká a krémová

Brazílie Valdir a Daniela 1 kg

1 080 Kč

Napěňovač mléka NanoFoamer V2

1 260 Kč
ovocná a elegantní

Burundi Mikuba 1 kg

1 180 Kč
šťavnatá a exotická

Bolívie Kusillo 1 kg

1 568 Kč