Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Keňa Gichugu AA

rybízová marmeláda, citrusy, vanilka
Keňa Gichugu AA
rybízová marmeláda, citrusy, vanilka
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Druhý ze tří mikrolotů, které jsme letos zakoupili ze zpracovatelského závodu Gichugu. Výrazně ovocná a šťavnatá káva z letošní lednové sklizně má v šálku tóny rybízové marmelády, citrusů a vanilky. Ideální letní káva, která chutná skvěle i jako ledová.

Zpracovatelský závod Gichugu se nachází na úpatí sopky Mt. Kenya, nedaleko městečka Embu (mapa). Závod spadá pod družstvo Gakundu Farmers Cooperative Society a funguje již od roku 1970.

Třešně vykupuje od drobných farmářů z okolí vesnic Gichugu, Kamviu a Manyatta. Hlavní sklizeň trvá od října do ledna, vedlejší pak od března do dubna. Zpracování je pro region typické, tzn. že čerstvě sebrané třešně odrůd SL 28 a SL34 jsou zbaveny slupky v diskových loupačkách, následuje fermentace v betonových nádržích (většinou přes noc), promytí a ponechání třešní ve studené vodě před samotným rozprostřením na africké postele. Sušení trvá dle počasí 7-15 dní.

Během letošního nákupu káv v Keni patřily loty ze závodu Gichugu k těm chuťově nejzajímavějším. Celkem jsme ochutnali několik stovek vzorků a nakonec zakoupili všechny tři jakosti - AA, AB, PB (perlová káva). Po výborném lotu AB spouštíme lot nejvyšší jakosti AA, tzn. největší velikost zrn v systému třídění keňských káv. Nejdražší kávy z Keni většinou náleží do skupiny AA a tyto kávy také patří mezi ty chuťově nejvýraznější. Velká a tvrdá zrna s sebou ale nesou spoustu problémů, především pak při pražení a uchovávání.

Kávy z Gichugy nás letos nadchly především svou sladkostí a příjemně strukturovanou aciditou. V poslední letech se snažíme namísto přímočarých káv s dominantní aciditou hledat spíše umírněnější loty, které mají všechny chutě hezky vyvážené. Gichugu je přesně taková. Těšit se můžete na sladkou a velmi šťavnatou kávu s tóny rybízové marmelády, citrusů a vanilky. Doporučujeme především na přípravu filtrované kávy. Pokročilejší uživatelé ale mohou určitě vyzkoušet i jako jednodruhové espresso.

Fotky a videa z letošní návštěvy Keni najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKeňa
FarmaGichugu, Gakundu Farmers Cooperative Society
OdrůdaArabica SL28 / SL34
ZpracováníPromytá
Sklizeňleden 2017
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, Espresso, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťrybízová marmeláda, citrusy, vanilka
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot