Keňa Gichugu AB

Keňa Gichugu AB

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
390 Kč
Add Items to Cart
NEBO

První ze tří mikrolotů, které jsme letos zakoupili ze zpracovatelského závodu Gichugu. Výrazně ovocná a sladká káva z letošní lednové sklizně má v šálku tóny lesního ovoce, punčového řezu a brusinek. Ideální letní káva, která chutná skvěle i jako ledová.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Zpracovatelský závod Gichugu se nachází na úpatí sopky Mt. Kenya, nedaleko městečka Embu (mapa). Závod spadá pod družstvo Gakundu Farmers Cooperative Society a funguje již od roku 1970.

Třešně vykupuje od drobných farmářů z okolí vesnic Gichugu, Kamviu a Manyatta. Hlavní sklizeň trvá od října do ledna, vedlejší pak od března do dubna. Zpracování je pro region typické, tzn. že čerstvě sebrané třešně odrůd SL 28 a SL34 jsou zbaveny slupky v diskových loupačkách, následuje fermentace v betonových nádržích (většinou přes noc), promytí a ponechání třešní ve studené vodě před samotným rozprostřením na africké postele. Sušení trvá dle počasí 7-15 dní.

Během letošního nákupu káv v Keni patřily loty ze závodu Gichugu k těm chuťově nejzajímavějším. Celkem jsme ochutnali několik stovek vzorků a nakonec zakoupili všechny tři jakosti - AA, AB, PB (perlová káva). První kávou v nabídce je lot AB, tzn. druhá největší velikost zrn v systému třídění keňských káv. Nejdražší kávy z Keni většinou náleží do skupiny AA. To ale neznamená, že by automaticky byly vždy chuťově zajímavější. Velká a tvrdá zrna lotů AA představují problém jak při pražení, tak i uchovávání káv. Často právě velmi drahé AA loty dorazí do Evropy již v pokročilém stádiu stárnutí, které se projevuje dřevitými tóny v chuti.

Kávy z Gichugy nás letos nadchly především svou sladkostí a příjemně strukturovanou aciditou. V poslední letech se snažíme namísto přímočarých káv s dominantní aciditou hledat spíše umírněnější loty, které mají všechny chutě hezky vyvážené. Gichugu je přesně taková. Těšit se můžete na sladkou kávu s tóny lesního ovoce, punčového řezu a brusinek. Doporučujeme především na přípravu filtrované kávy. Pokročilejší uživatelé ale mohou určitě vyzkoušet i jako jednodruhové espresso.

Fotky a videa z letošní návštěvy Keni najdete v galerii na Flickru.

Další informace

Farma Gichugu, Gakundu Farmers Cooperative Society
Země původu Keňa
Zpracování kávy Promytá
Odrůda kávy SL28 / SL34
Sklizeň leden 2017
Certifikace Ne
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil lesní ovoce, punčový řez, brusinky
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu