Kenya Gakuyuni AA
Klasická "velká" keňská káva z regionu Kirinyaga s výrazně sirupovitým tělem, šťavnatými tóny švestkové marmelády a rebarbory. Fantastická především jako filtrovaná káva.
Velikost balení 350 g
Gakuyuni je název zpracovatelského závodu v okrese Ngariama na jižním úpatí Mt. Kenya, který spadá pod organizaci Thirikwa Farmers Cooperative Society (mapa). Závod sdružuje 1835 farmářů, kteří vlastní malé farmy v nedalekém okolí.
Jak je v Keni běžné, farmáři pěstují hybridní odrůdy kávovníku Arabica, které byly vyšlechtěny v 30. letech 20. stol. v tzv. Scott Laboratories za účelem vyššího výnosu a lepší rezistence vůči suchu. Podle tohoto názvu získali označení SL 28 a SL 34. Jejich vyšší obsah kyseliny fosforečné a příbuznost s odrůdou Bourbon a Typica jim dala do vínku nezaměnitelnou aciditu a sladkost. Stejně tak je i typické zpracování třešní, které se vyznačuje nezvykle dlouhou fermentací (až 70 hodin) a důkladným promytím před samotným sušením.
Gakuyuni má lehce odlišný chuťový profil než stejně kvalitní kávy ze sousední oblasti Nyeri. Namísto rybízové šťávy s citrusovou aciditou najdete spíše sladké tóny švestkové marmelády a rebarbory.
Tuto kávu doporučujeme pouze na přípravu filtrované kávy. Na espresso raději vyzkoušejte Kenya Githiga AB Espresso.
Země | Keňa |
---|---|
Farma | Gakuyuni, Thirikwa Farmers Cooperative Society |
Odrůda | Arabica SL28 / SL34 |
Zpracování | Promytá |
Sklizeň | únor 2014 |
Chuť | švestková marmeláda, rebarbora |
Balení | 350 g |
Min. trvanlivost | V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu. |
Producent | Ne |
