Keňa Ngunguru AA
Výběr z lednové sklizně keňského zpracovatelského závodu Ngunguru, který patří do skupiny Tekangu Farmers Co-op Society v regionu Nyeri. Nejvyšší jakost zrn (AA), zpracovaná klasickou promytou metodou keňského stylu, svou šťavnatou, ovocnou chutí připomíná v šálku džus z černého rybízu.
Velikost balení 350 g
Druhá keňská káva z letošní sklizně pochází z regionu Karatina v Nyeri (mapa). Jedná se o zpracovatelský závod, který nás poprvé nadchnul předloni svým mikrolotem "perlových zrn - peaberry". Letos v zimě se na degustačním stolu kávy z Ngunguru opět vyjímaly.
Ochutnávání čerstvých keňských sklizní v této kvalitě není jednoduché. Všechny kávy mají výraznou aciditu, chutě jsou "travnaté" a nevyvážené. Rozdíly mezi desítkami různých vzorků ze sousedících zpracovatelských závodů jsou velmi malé. Při výběru keňských mikrolotů se zaměřujeme především na šťavnatost, tělo a sladkost. Obvykle loty nejvyšší jakosti AA mají výrazně hutné a šťavnaté tělo, oproti více delikátním a jemným lotům AB, čemuž ale odpovídá i cena kávy.
Ngunguru AA není výjimkou. Poprvé, když jsme vzorek kávy v polovině února ochutnali, poznamenali jsme si, že se jedná o komplexní, šťavnatou a velmi sladkou kávu. S tím, jak káva stárne jsou chutě ještě transparentnější. V chuti můžete najít typické tóny černého rybízu a vanilky. Osvěžující aciditu doplňuje hutné, marmeládové tělo.
Tuto kávu doporučujeme pouze na přípravu filtrované kávy.
Země | Keňa |
---|---|
Farma | Ngunguru - Tekangu Farmers Cooperative Society |
Odrůda | Arabica SL28 / SL34 |
Zpracování | Promytá |
Sklizeň | leden 2016 |
Certifikace | Rainforest Alliance, Utz Certified |
Příprava | Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot |
Chuť | černý rybíz, vanilka |
Balení | 350 g |
Typ kávy | zrnková |
Min. trvanlivost | V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu. |
Producent | Ne |
