Kolumbie La Palma y El Tucán

Kolumbie La Palma y El Tucán
600 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 200 g
/
Není skladem

Keňská odrůda SL 28 zpracovaná metodou mléčného kvašení v uzavřených tancích, sušená na afrických postelích. Farma La Palma y El Tucán boří tradiční postupy a produkuje nezapomenutelné a chuťově zcela výjimečné kávy, které nadchnou všechny, kteří se nebojí v kávě experimentovat. Limitovaná edice 25 kg.

Velikost balení 200 g

V posledních několika letech patří kolumbijská farma z regionu Cundinamarca (mapa) k předním inovátorům na poli pěstování, zpracování a také marketingu zelené kávy. Tým lidí okolo Felipe Sardiho vytvořil jedinečné místo, kde nic není nemožné. Na vlastní farmě Felipe pěstuje tradiční etiopské a keňské odrůdy, společně s raritní geishou, sidrou a typicou. Tyto kávy zpracovává za pomoci metody aerobního a anaerobního kvašení. Dokáže tak výrazně manipulovat s výslednou chutí, aniž by negativně ovlivnil čistotu šálku.

Náš lot patří do skupiny experimentálních mikrolotů určených primárně na soutěže baristů. Každou sklizeň se vyprodukuje pouhých pár desítek kilogramů. Jedná se o odrůdu SL 28, která byla vyšlechtěna v keňských laboratořích v 50. letech. Podobně jako v Keni i zde přináší do šálku výrazně hutné a šťavnaté tělo s tóny červeného ovoce.

Hlavní zajímavostí naší kávy je použití mléčné fermentace. Standardní fermentace (kvašení) se vždy odehrává v aerobním prostředí, tzn. ve fermentační nádrži za přístupu kyslíku. Existují různé varianty, které mají vždy podobný průběh. Kvasinky a bakterie pomáhají rozložit dužinu kávového zrnka, která se v poslední fázi promyje a nechá dále sušit. La Palma y El Tucán experimentuje s kontrolovanou fermentací v uzavřeném prostředí bez přístupu kyslíku. Podobně jako u piva nebo vína je cílem anaerobní fermentace vyšší koncentrace kyseliny mléčné, která ve výsledku pozitivně ovlivňuje sladkost a hutnost chutí v šálku.

Chutě této kávy jsou intenzivně ovocné a šťavnaté. Doporučujeme pouze na přípravu filtrované kávy.

Tento rok jsme měli možnost strávit týden na farmě La Palma y El Tucán a zapojit se do každodenních prací na farmě a ve zpracovatelském závodě. Fotky z naší návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKolumbie
FarmaLa Palma y El Tucán
OdrůdaArabica SL28 / SL34
ZpracováníMléčná fermentace
Sklizeň2015
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťtropické ovoce, šťavnaté a hutné tělo
Balení200 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
ProducentNe