Pokud si přejete obdržet zásilku do Vánoc, objednávejte do 17. 12. Později již nemůžeme garantovat včasné doručení.

Kolumbie Miguel Castro Marin

želé bonbóny, peckové ovoce, cukrová třtina
Kolumbie Miguel Castro Marin
želé bonbóny, peckové ovoce, cukrová třtina
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

Mikrolot z farmy pana Miguela Castro Marina hybridní odrůdy castillo, zpracovaný mléčným kvašením v kontrolovaných podmínkách na farmě La Palma y El Tucan. Atypická aromatika a chuť želé bonbónů, cukrové třtiny a peckového ovoce dělá z této kávy opravdu netradiční záležitost.

Miguel Castro Marin je jedním z účastníků projektu Neighbors & Crops, který zaštiťuje experimentální farma La Palma y El Tucan v kolumbijském regionu Cundinamarca, nedaleko hlavního města Bogota (mapa). V praxi to znamená, že prodává své třešně ke zpracování a usušení farmě LPyET. Miguel je sám vystudovaný agronom a i když má infrastrukturu na vlastní zpracování třešní, je pro něj jednodušší a ve výsledku i ekonomicky zajímavější, přenechat tuto práci na zpracovatelský závod.

Tento mikrolot je zajímavý hned několika faktory:

Odrůda Castillo

Odrůda Castillo je poměrně mladou hybridní odrůdou, která má hodně blízko k Robustě. Vznikla v laboratořích CENICAFE v roce 2005 křížením tradiční odrůdy Caturra a Hibrido de Timor (Robusta). I přes svůj mladý věk si tato odrůda dokázala získat velmi kontroverzní pověst. Cílem každé kávové asociace je vytvořit odrůdu, která bude rezistentní vůči plísním a škůdcům, bude mít vysoký výnos na hektar, a ideálně v šálku zajímavý chuťový profil. Castillo měla toto vše splňovat, ale razance, kterou kolumbijská asociace producentů kávy FNC (Federación National de Cafeteros) k propagaci použila, hodně lidí z oboru (včetně producentů) zaskočila a vytvořila automatickou averzi. Na kávových akcí můžete stále zahlédnout vtipná trička s nápisem "I love Caturra" a "I hate Castillo".

My jsme donedávna taktéž žili v přesvědčení, že Castillo nemůže chutnat stejně dobře jako tradiční Caturra. Káva, kterou máte nyní možnost ochutnat, toto přesvědčení určitě mění ...

Mléčná fermentace

Standardní fermentace (kvašení) používaná pro zpracování kávy se vždy odehrává v aerobním prostředí, tzn. ve fermentační nádrži za přístupu kyslíku. Existují různé varianty, které mají vždy podobný průběh. Kvasinky a bakterie pomáhají rozložit dužinu kávového zrnka, která se v poslední fázi promyje a nechá dále sušit.

Naše káva byla ale zpracována za použití jiného typu fermentace. La Palma y El Tucan experimentuje s kontrolovanou fermentací v uzavřeném prostředí bez přístupu kyslíku (viz. obr. v galerii). Podobně jako u piva nebo vína je cílem anaerobní fermentace vyšší koncentrace kyseliny mléčné, která ve výsledku pozitivně ovlivňuje sladkost a hutnost chutí v šálku.

Od Miguela Castro Marina jsme podobný lot zakoupili i loni. Tato káva nás při prvním ochutnání překvapila velmi podobnými tóny, na které jsme zvyklí u suchým způsobem zpracovaných káv (např. přezrálé jahody). Dochuť je hutná, až krémová.

S farmou La Palma y El Tucan již třetím rokem spolupracujeme na výměně baristů. Ti zde mají možnost týden pracovat přímo na farmě a následně týden v kavárně v Bogotě. Fotky z programu v předchozích letech najdete v naší galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKolumbie
FarmaEl Vergel / La Palma y El Tucan
OdrůdaArabica Castillo
ZpracováníMléčná fermentace
Sklizeň2017
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťželé bonbóny, cukrová třtina, peckové ovoce
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot