La Palma y El Tucan

Galerie

Kolumbie Victor Julio Noa

Informujte mě, až bude zboží opět skladem

Dostupnost: Vyprodáno

410 Kč

Experimentální lot z farmy Victora Julio Noa hybridní odrůdy Castillo, zpracovaný mléčným kvašením (lactic) v kontrolovaných podmínkách na farmě La Palma y El Tucan. Atypická aromatika a chuť citrusů, medu a karamelu dělá z této kávy opravdu netradiční záležitost.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Victor Julio Noa je jedním z účastníků projektu Neighbors & Crops, který zaštiťuje experimentální farma La Palma y El Tucan v kolumbijském regionu Cundinamarca, nedaleko hlavního města Bogota (mapa).

Tento mikrolot je zajímavý hned dvěma faktory:

Odrůda Castillo

Odrůda Castillo je poměrně mladou hybridní odrůdou, která má hodně blízko k Robustě. Vznikla v laboratořích CENICAFE v roce 2005 křížením tradiční odrůdy Caturra a Hibrido de Timor (Robusta). I přes svůj mladý věk si tato odrůda dokázala získat velmi kontroverzní pověst. Cílem každé kávové asociace je vytvořit odrůdu, která bude rezistentní vůči plísním a škůdcům, bude mít vysoký výnos na hektar, a ideálně v šálku zajímavý chuťový profil. Castillo měla toto vše splňovat, ale razance, kterou kolumbijská asociace producentů kávy FNC (Federación National de Cafeteros) k propagaci použila, hodně lidí z oboru (včetně producentů) zaskočila a vytvořila automatickou averzi. Na kávových akcí můžete stále zahlédnout vtipná trička s nápisem "I love Caturra" a "I hate Castillo".

My jsme donedávna taktéž žili v přesvědčení, že Castillo nemůže chutnat stejně dobře jako tradiční Caturra. Kávy z farem La Palma y El Tucan toto přesvědčení změnily ...

Mléčná fermentace

Standardní fermentace (kvašení) používaná pro zpracování kávy se vždy odehrává v aerobním prostředí, tzn. ve fermentační nádrži za přístupu kyslíku. Existují různé varianty, které mají vždy podobný průběh. Kvasinky a bakterie pomáhají rozložit dužinu kávového zrnka, která se v poslední fázi promyje a nechá dále sušit.

Naše káva byla ale zpracována za použití jiného typu fermentace. La Palma y El Tucan experimentuje s kontrolovanou fermentací v uzavřeném prostředí bez přístupu kyslíku (viz. obr. v galerii). Podobně jako u piva nebo vína je cílem anaerobní fermentace vyšší koncentrace kyseliny mléčné, která ve výsledku pozitivně ovlivňuje sladkost a hutnost chutí v šálku.

Tato káva nás při prvním ochutnání překvapila velmi podobnými tóny, na které jsme zvyklí u suchým způsobem zpracovaných káv (např. zralé jahody). Dochuť je hutná, až krémová.

Minulý rok jsme měli možnost strávit týden na farmě La Palma y El Tucán a zapojit se do každodenních prací na farmě a ve zpracovatelském závodě. Fotky z naší návštěvy najdete v galerii na Flickru.

Další informace

Farma Mesitas de Santa Ines, Cachipay, Cundinamarca
Země původu Kolumbie
Zpracování kávy Mléčná fermentace
Odrůda kávy Castillo
Sklizeň listopad 2016
Certifikace Ne
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil citrusy, med, karamel, krémové tělo
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu