Kostarika Finca Šumava

Kostarika Finca Šumava Honey

Dostupnost: Skladem

Cena vč. DPH
350 Kč
Add Items to Cart
NEBO

Březnová sklizeň odrůdy caturra, zpracovaná yellow honey metodou na česko-kostarické farmě Šumava v regionu Lourdes de Naranjo. V chuti má káva výrazně sladké tóny připomínající muscovado cukr a perník. V dochuti pak převládá červené ovoce, dané procesem zpracování.

Velikost balení 350 g

Popis produktu

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José (mapa). Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku. Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Náš lot byl zpracovaný tzv. yellow honey metodou, která je v množství ponechané dužiny někde na pomezí promyté a suchým způsobem zpracované kávy. V chuti je tato "honey" metoda znatelná sladkými ovocnými tóny a hutným tělem. Sušení probíhá po dobu 20-25 dní na africkým postelích.

I když se jedná pouze o třetí produkční rok pod vedením týmu okolo Francisca Meny, káva z farmy Šumava již dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením. Této události si dokonce všimla i česká média. "Šumavu" jsme tento rok navštívili dokonce dvakrát, nejprve začátkem roku v lednu a následně ihned po sklizni. Vybrali jsme celkem 4 mikroloty, které vám postupně nabídneme. Tento první výběr ze sklizně je velmi univerzální kávou, která nás nadchla svou sladkostí, čistotou zpracování a samozřejmě také příběhem.

Fotky z návštěvy farmy Šumava najdete v galerii na Flickru.

Video ze zpracování naší kávy najdete v záložce video nebo zde.

Další informace

Farma Finca Šumava de Lourdes
Země původu Kostarika
Zpracování kávy Honey
Odrůda kávy Caturra
Sklizeň březen 2017
Certifikace Káva z rukou farmáře
Metoda přípravy Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťový profil muscovado, perník, červené ovoce
Velikost balení 350 g
Typ kávy zrnková
Min. trvanlivost V ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.

Možná Vás zaujme i následující

Konvička Brewista 360 ml

Konvička Brewista 360 ml

520 Kč
Dárkový poukaz na kurz domácí přípravy kávy

Dárkový poukaz na kurz domácí přípravy kávy

2 000 Kč
Kávové předplatné ČR

Kávové předplatné ČR

0 Kč
 

Video

Čekejte prosím...

Produkt "{{var product.name}}" byl přidán do košíku.



Pokračovat v nákupu nebo Přejít do košíku a zaplatit

Produkt "{{var product.name}}" byl odebrán z košíku.


Pokračovat v nákupu