Kostarika Finca Šumava Natural

lesní ovoce, karamel, nugát
Kostarika Finca Šumava Natural
lesní ovoce, karamel, nugát
410 Kč
Cena vč. DPH
/
Velikost balení: 350 g
/
Není skladem

První káva z letošní sklizně naší oblíbené česko-kostarické farmy Šumava de Lourdes. Suchým způsobem zpracovaná odrůda caturra má v chuti intenzivní tóny lesního ovoce, karamelu a nugátu.

Finca Šumava je ambiciózní projekt, který vzešel ze spolupráce českého investora a známého kostarického exportéra výběrové kávy pana Francisca Meny. Šumava, celým jménem Finca Šumava de Lourdes, se nachází v regionu Lourdes de Naranjo, asi hodinu jízdy autem od hlavního města San José (mapa). Idea celého projektu stojí na výjimečném terroiru, pevném ekonomickém zázemí a především na obrovském know-how, které Francisco získal během posledních deseti let spoluprací se stovkami malých farmářů po celé Kostarice.

Šumava je ryze modelovou farmou, která využívá nejmodernější technologie na zpracování kávy a současné trendy v agronomii a ekologickém zemědělství. Zaujala nás např. recyklace odpadní vody, která vzniká během procesu zpracování třešní. Na nevyužitých loukách je systematicky vysušována a zbylý organický materiál je následně využit jako hnojivo pro kávovníky.

Šumava má také jedinečný přístup do mezinárodní kolekce sazenic kávovníků (CATIE). Na farmě můžete vidět jak zahrady vyčleněné pro komerční odrůdy caturra a villa sarchi, tak i experimentální loty původních etiopských odrůd, keňské odrůdy SL28, samozřejmě proslulou geishu, pacamaru nebo exotickou mokku.

Zpracování třešní probíhá ve většině případů v tzv. džusovači (španělsky "desmusilaginadora"), což je de facto mechanický lis na kávové třešně, na kterém lze jednoduše nastavit množství ponechané dužiny na pergamenu zrn. Náš lot byl ale zpracovaný suchou metodou (tzv. natural), která je v současné době mezi kostarickými producenty velmi oblíbená, i když s sebou přináší asi nejvíce rizik. Jedná se o metodu, kdy se čerstvě sebrané třešně nechají sušit bez vyloupání po dobu 20-25 dní na africkým postelích. Do chuti se toto zpracování promítá velmi sladkými ovocitými tóny, které většinou připomínají lesní ovoce v čokoládě nebo pralinky. Dobře zpracovaná "naturální" káva se pozná především čistotou šálku, mírou alkoholových tónů a také kvalitou acidity.

Letos je to již čtvrtý produkční rok farmy Šumava pod vedením týmu okolo Francisca Meny. Káva z farmy Šumava již dokázala vyhrát prestižní soutěž Cup of Excellence 2016 s rekordním bodovým ohodnocením. Této události si dokonce všimla i česká média. "Šumavu" navštěvujeme každý rok většinou v březnu. Letos jsme vybrali celkem 4 mikroloty, vč. fenomenální geishy.

Fotky z návštěvy farmy Šumava najdete v galerii na Flickru.

Podrobné informace
ZeměKostarika
FarmaFInca Šumava de Lourdes
OdrůdaArabica Caturra
ZpracováníNatural (suchá)
Sklizeňúnor 2018
CertifikaceKáva z rukou farmáře
PřípravaAeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Mokka konvička, Vacuum Pot
Chuťlesní ovoce, karamel, nugát
Balení350 g
Typ kávyzrnková
Min. trvanlivostV ideálním případě spotřebujte do 30 dní od data pražení uvedeného na obalu.
Producentdoubleshot